В Русия: Новият коронавирус е създаден във военна лаборатория

В Русия китайският коронавирус „бушува“ предимно в интернет, където се разпространяват куриозни конспиративни теории, пише германският вестник „Франкфуртер Рундшау“.

Изданието цитира репортаж на руския военен канал „Звезда“. В него се припомня прогноза на мажоритарния собственик на корпорацията „Майкрософт“ Бил Гейтс. През миналата година той заяви, че сходен коронавирус може да причини смъртта на – до 33 милиона души за 250 дни.

След подобно изказване привържениците на конспиративните теории буквално нямат съмнение, че настоящият вирус има изкуствен произход. Те твърдят, че един от главните му спонсори е именно Гейтс.

Московски медии пък подозират, че вирусът е създаден в лаборатория на американската армия.

В руските профили в социалните мрежи в интернет се разпространяват различни „съвети“ за предпазване от заразата – от отказ от бананите до прекратяване на онлайн-поръчките от Китай.

Ползвател на социалните медии, който се позовава на баща си – служител в руското здравно министерство, предупреждава, че опасността от заразяване била особено висока при възрастни мъже. За да се защитят те трябвало „да пият всяка вечер по 250 мл. водка или уиски“.

До момента хуморът преобладава над паниката, пише „Франкфуртер Рундшау“. Вестникът обаче отбелязва, че в Москва предпазните маски са изкупени, въпреки че в Руската федерация само двама китайци са диагностицирани с болестта и то в Далечния изток.


image0 (9K)