В Румъния го закъсаха с мартениците

Много румънци посрещат март без амулетите (мартениците),  които традиционно си подаряват в началото на месеца, информират местните медии. Причината – арктическият студ, обхванал Европа през последните дни.

[ad id=“225664″]

В столицата Букурещ, където вали безспирно от понеделник насам и температурите са под минус 10 градуса, продажбите на „мартисор“, както е известна румънската мартеница, са почти на кота нула. Почти никой не се спира край сергиите с мартеници (мартисори), коментират румънски издания.

[ad id=“238430″]

Не съм продал почти нищо, истинска трагедия,“ казва Анда, която е излязла в студа да продава керамични „мартисор“-и на централния площад „Романа“.

[ad id=“263680″]

Платих такса от 1 800 леи (390 евро) на общината, но дори не мога да изложа мартисорите заради вятъра и снега„, твърди търговецът Флорин. Той обвинява за ситуацията решението на румънските власти да оставят училищата затворени до петък. „Това ни струва много клиенти, тъй като учениците обикновено купуват мартисори за подарък на съученици и учители„, оплаква се Флорин.


image0 (9K)