В Преславен се стягат за годишнина от рождението на големия старозагорец Димитър Наумов

По повод 170 години от рождението на Димитър Наумов, патрон на Народното читалище в старозагорското село Преславен, беше издаден специален брой на местния вестник „Преславенски вести“, посветен изцяло на този вдъхновен строител на нова Стара Загора и на следосвобожденска България.

Димитър Наумов – защо улица в Стара Загора носи неговото име

Стойка Генова

Изпратили сме броеве от вестника на големите библиотеки в София, Пловдив, Стара Загора, Казанлък, в Министерството на земеделието, в старозагорския Исторически музей, Драматичния театър, Кукления театър, държавен архив… Това съобщи за ЗАРАТА Стойка Генова, секретар на преславенското читалище.

Над 100 броя са изпратени, още толкова са разнесени в селото и още толкова ще бъдат раздадени на граждани, които ще присъстват на официалното честване в Градската градина на Стара Загора.
Специална благодарност изрази Генова към краеведа от РБ „Захарий Княжески“ Снежана Маринова, която е работила върху статиите за вестника, отразяващи живота и работата на Д. Наумов.

В книга за старозагорското село Преславен са събрани факти, снимки и спомени

На 12 април т.г. от 11:00 ч. ще спазим традицията и от името на преславенци ще поднесем венец пред паметника на Димитър Наумов в старозагорския парк „5 октомври“, сподели за част от организацията Стойка Генова и продължи:

Венецът ще сплетем в читалището, а ще го положат кметът на Преславен Митьо Митев и председателят на читалището Вълчо Вълчев. Студентката Полина Венкова ще носи знамето с лика на Димитър Наумов.

Преславен празнува с много емоция своята история и бъдеще! (СНИМКИ)

Във фоайето на НЧ „Димитър Наумов-1908“ светлият образ на патрона му посреща влизащите с думите: „Там, дето ралата са светливи, а сабите ръждиви, там народ и цар са щастливи.“


image0 (9K)