В празник на духовността се превърна „Нощ на изкуствата” в Стара Загора

Хиляди старозагорци намериха своята духовна наслада в „Нощ на изкуствата”, която се проведе снощи в Стара Загора.

[ad id=“225664″]

Община Стара Загора и културните институти в града организираха над 60 интересни прояви. Имаше концерти, изложби, експозиции, представления, забавни ателиета, срещи с творци и др.

Началото бе дадено в 19.00 ч пред сградата на Регионалния исторически музей.
„Това е тринадесето издание на Нощта на изкуствата. Ние от Община Стара Загора сме се постарали да направим всичко това за гражданите на Стара Загора. Програмата е изключително богата. Радвам се, че старозагорци са тук. Поздравявам ги, че имат отношение към изкуството, културата, науката. Насладете се и нека всеки намери своето интересно събитие”, пожела Иванка Сотирова, зам.-кмет на Община Стара Загора.

„Днес в Стара Загора е празник. Радваме се да посрещнем жителите на града в музея. Надявам се, че всеки ще намери нещо за себе си от всичко, което сме решили да покажем сега”, каза Петър Калчев, директорът на Регионалния исторически музей.
Военният духов оркестър при Втора механизирана бригада с диригент капитан Цветомир Василев зарадва първите посетители с концерт от известни мелодии.

[ad id=“263680″]

Млади и стари влязоха в залите на Регионалния музей, за да се насладят на интересни и оригинални прояви като цирков спектакъл „Въй, въй, въй“, Демонстрация на антично облекло, Демонстрация на оръжие от Руско-Турската война 1877-1878 г. Традиционно най-много бяха посетителите в къта за снимки „Средновековен воин”. Интерес предизвикаха експозицията с експонати от античен вилен комплекс при язовир Чаталка „Из живота на тракийската аристокрация“, както и изложбата „Шевицата –молитва и благословия“.

Многобройни бяха и посетителите в Художествената галерия, където можеха да разгледат изложби с колекции от фонда на галерията, както и да се насладят на три концерта в различни жанрове.

[ad id=“236993″]

Културните и научни институти в града предложиха най-различни забавления за всички възрасти. На Антична улица „Августа Траяна” библиотека „Родина” представи Рок и поезия с роклитературната група „ЛаТекст”. Пак там любителите на астрономията наблюдаваха планети. В Регионална билиотека „Захарий Княжески” съчетаха Нощ на изкуствата с Европейска нощ на учените REFRESH с „Център по забавна математика” и Български географски портал.


image0 (9K)