В няколко европейски страни отпадат редица ограничения срещу заразата от новия коронавирус

Броят на заразените с новия коронавирус по света достигна над 3.5 милиона души (3 567 001), информира worldometers.info. Повече от 248 хиляди от тях са починали (248 312).

Русия е страната, в която в момента се наблюдава влошаване на ситуацията, информира БНТ.

От днес в редица европейски държави влиза в сила чувствително облекчаване на мерките срещу заразата. Хората вече се адаптират към новия етап, който налага специфични промени в ежедневието.

След почти 50 дни хората в Испания излизат от домовете си за нещо различно от пазаруване, работа или неотложна необходимост.

В Италия от днес разходките в парка и гостуването на роднини са разрешени, но се препоръчва избягването на близък физически контакт. Ще заработят и ресторантите, но ще могат да правят само доставки по домовете. 4.5 млн. души отново се завръщат на работа.

В Белгия от днес влиза в сила първият етап от плана за облекчаване на мерките. Отварят фабриките и други компании, чиято дейност не включва пряк контакт с клиенти. Следващият понеделник ще отворят магазините, а седмица по-късно – училищата и фризьорските салони. Носенето на маски на обществени места е задължително – нещо, което среща одобрение и сред гражданите.

Франция, която от 17 март се самоизолира, облекчава достъпа на хора от чужбина. Няма да се изисква задължителна 14-дневна карантина за пристигащите от други страни в Европейския съюз и Великобритания. Пътниците, които пристигат с влака „Евростар“ от Острова, ще трябва да са с маски по време на цялото пътуване.

В Гърция и Португалия отварят магазини, църкви и някои плажове.

В Гърция разрешават физическата активност на открито и разходките по плажовете, но без струпване на хора. Спазването на социална дистанция от два метра остава задължително. Хората в южната ни съседка трябва да носят защитни маски в обществения траспорт, такситата, в болниците и на други закрити обществени места.

Носенето на маски на обществени места остава задължително и във Франция и в Испания.

 

 


image0 (9K)