В Народното събрание се състоя официалното откриване на фотоизложба на старозагорски деца

В Народното събрание на България се състоя официалното откриване на фотоизложба посветена на проекта „Мост-Между-Културите“, който се реализира за трета поредна година в град Стара Загора с подкрепата на кмета г-н Живко Тодоров

Инициативата, която има за цел да насърчава разбирателството, междукултурната и религиозна толерантност, събира в рамките на 5 дневен лагер деца от различни етноси и вероизповедания в България. Третото издание имаше и международно участие с деца от Холандия и в партньорство с световни организации – Arigatou International и URI. След Стара Загора децата посетиха Хага, където се проведе втората част на лагера. Почетни гости на събитието бяха децата участвали в инициативата, които пристигнаха от различни краища на страната и чужбина.

„На сградата на Народното събрание стои девизът на България “Съединението прави силата“. В контекста на този девиз бих добавила и посланието, което ние отправяме чрез тази прекрасна фото-изложба: “Не градете стени между вас, които само ви разделят, по-добре съграждайте мостове, те ще ви събират” – послание, оставено ни от гениалния уста Кольо Фичето, автор на едни от най-знаковите и емблематични мостове у нас. А да се съгради мост не е лесна работа…“, заяви Ангелина Владикова, председател на сдружение „Мостове – Източноевропейски форум за диалог“ (BRIDGES CC), организатор и идеен основоположник на проекта. От своя страна представителят на домакините проф. Милен Христов изрази подкрепа за инициативи насърчаващи към диалог и разбирателство и похвали усилията на всички участници в проекта за техния принос. Проф. Христов пожела на организаторите и занапред да продължат своята работа в същия дух на отдаденост.

[ad id=“225664″]

Лагерът „Мост-Между-Културите“ доказва, че съвместните усилия на неправителствения сектор,  общинските институции и фирмите от региона могат да създадат добро партньорство, което да дава работещи решения на предизвикателствата пред обществото ни. В рамките на инициативата децата имаха възможността да се запознаят отблизо с основните вероизповедания в България  Холандия както и да посетят различни храмове. Програмата бе наситена с най-различни тематични беседи и уъркшопове. Спортът също присъства чрез мини турнир на толерантността между отбора на „BRIDGES“ и юношите на ФК Берое.
Вдъхновяващата изложба от 22 професионални пана със снимки на фотографите Калина и Борис Борисови отразява иновативния подход в търсенето на диалог между културите, който сдружение „Мостове – Източноевропейски форум за диалог“ (BRIDGES CC) развива с постоянство години наред. Тя представя отделни знакови моменти, емоции, преживявания от дните заедно, показва как 18 младежи от България и Холандия имаха възможността да опознаят хора с различна религиозна и културна идентичност, да търсят начини да изграждат мостове на доверие, допринасящи за положителна трансформация в местните общности. Историята на съвместното съжителство дават отговор на много въпроси и ни помагат да видим смисъла да градим мостове.

На откриването на изложбата, която се осъществява със съдействието на зам.-председателя на НС г-н Емил Христов, присъстваха религиозни лидери от различните вероизповедания, както и представители на холандските партньори и съорганизатори по проекта – URI Netherlands CC.


image0 (9K)