В МВР коледните бонуси скочиха почти пет пъти след намеса на синдикатите

Заради недоволство на синдикатите ръководството на МВР успя да намери 20 милиона лева, които ще бъдат раздадени като коледни бонуси,

информира в. „Сега“. Така вместо първоначално предвидените 100 лв. полицаите ще получат за Коледа по 480 лв. на човек. Толкова бе допълнителното им възнаграждение и в края на миналата година. Във вътрешното министерство работят около 47 хил. души.

Става дума за извънредни пари извън допълнителните възнаграждения, които в администрацията вземат на всеки три месеца. За „постигнати резултати“ тази година МВР вече е раздало 102 млн. лв. на служителите си.

Сумата от 20 млн. специално за коледни премии беше спешно отпусната от правителството по-малко от седмица след като вътрешният министър Младен Маринов обясняваше, че в момента това са възможностите и пари за повече от 100 лв. няма. Така се повтори сценарият от началото на годината, когато полицейските синдикати успяха да издействат 100 млн. лв. за увеличение на заплатите си. Тогавашният министър Валентин Радев обясняваше, че пари няма, а дни по-късно премиерът Бойко Борисов реши, че сумата ще бъде отпусната заради предупреждението на полицейските синдикати, че ще протестират по време на българското председателство на Съвета на ЕС.

Преди седмица най-големият полицейски синдикат – Синдикална федерация на служителите в МВР (СФСМВР), поиска отговор как са изразходвани 100 млн. лв., които Борисов обеща в началото на годината, а финансовият министър отпусна със задна дата чрез бюджета за следващата.

Полицаите започнаха да получават увеличението на възнагражденията си от март. Парите обаче са били разпределени на 12-месечна база, защото ако бяха разпределени на 10-месечна, са щели да се получат големи увеличения на заплатите, което е щяло да бъде проблем за бюджета за 2019 г. След това е имало уговорка между ръководството на МВР и представителите на синдикалните организации във ведомството, според която парите за два месеца да бъдат раздадени като коледни бонуси.

От проектозаповед на вътрешния министър Младен Маринов СФСМВР видя, че предвиденият бонус е по 100 лв. на полицай. Техните изчисления обаче показаха, че бонусите трябва да са близо 400 лв на човек. Повече четете тук.

От ръководството на МВР отричаха да има такава договорка. Те твърдяха, че пари не са останали, тъй като през това време са назначени още около 2 хиляди нови служители, на които трябва да се плащат заплати. Разходи имало и заради обезщетенията на напусналите през годината.

Сега обаче пари са намерени. В решението на Министерския съвет, взето в сряда, е записано, че те ще отидат за плащания за персонала.

С отпуснатите 20 млн. лв. награди ще бъдат дадени и на новоназначените служители. На практика парите ще бъдат отпуснати с две отделни заповеди – веднъж за 100 лв. и втори път – за 380 лв. Парите вероятно ще бъдат платени още тази седмица.

Въпреки увеличението на коледните бонуси синдикатите не са се отказали от идеята си първоначално отпуснатите 100 лв. да бъдат дарени за някаква кауза. Преди седмица в знак на протест тръгна инициатива „унизително малкото“ пари да не се вземат, а да се дарят. И сега беше обявено, че всеки служител може да се откаже от бонуса си, като след това събраната сума ще бъде дарена.


image0 (9K)