В комисията „ЧЕЗ“: ГЕРБ и ДПС се дърлят кой го мързи повече

Временната парламентарна комисия за ЧЕЗ се събра за първи път с амбицията да отговори на очакванията на обществото и да даде яснота по скандалната сделка за закупуването на българските активи на електроразпределителното дружество.

[ad id=“225664″]

Председателят Жельо Бойчев поиска решенията да бъдат вземани заедно и лично от членовете на временната комисия. Това притесни депутатите от ГЕРБ заради участие в други комисии. Те искат упълномощаване при гласуване на решенията, предаде Нюз.бг.

Бойчев го успокои, че правилата, по които ще работи комисията, се основават на правилника на народното събрание. Той обеща всички предварително да бъдат уведомявани за дневния ред и за постъпилите документи. Депутатите от левицата настояват за личен вот в решенията заради важността на темата.

[ad id=“263680″]

Събрали сме се не да крием информация един от друг, включи се и червеният народен избраник Таско Ерменков. Председателят Бойчев настоя за единно решение как ще се гласува. В крайна сметка се стигна до консенус да се признава гласът на членове, които са се регистрирали в началото на заседанието.

Рамадан Аталай от ДПС „захапа“ герберите за парламентарната дисциплина. Преди ГЕРБ да дойде на власт депутатите нямали право да преотстъпват своя глас. Дайте да закрием комисията още днес и да приключваме, ядоса се той на обструкциите за начина на вземане на решения. Според Аталай, поне в рамките на месеца, в който трябва да работи комисията, депутатите трябва да намерят начин да присъстват.

[ad id=“237001″]

Димитър Лазаров не се даде – преди ГЕРБ се гласувало с чужди карти. Да не си припомняме стари неща, настоя той. Уреждаме си възможността как да не идваме на работа, отговори му Аталай.

Развитие по сделката и дали държавата ще може отново да се включи в дружеството се очаква да има в края на месеца. Управителят на дружеството, определено за купувач – Гинка Върбакова проведе разговори с ЧЕЗ в Прага. От българското дружество „Инерком“ съобщиха, че процедурите по вече сключения с „Инерком“ договор продължават.

[ad id=“238430″]

На 14 март депутатите бяха единодушни, че искат специална анкетна комисия в парламента да разгледа сделката с ЧЕЗ. Предложението е на левицата. Червените искат комисията да е съставена на паритетен принцип с по двама депутати от парламентарна група (ПГ). Цветан Цветанов се съгласи, изтъквайки че ГЕРБ винаги са били за прозрачност.

Междувременно от БСП стартираха обявената преди това подписка за спиране на сделката, въпреки че покрай скандала със самата продажба на дружеството, се разрази още един със спекулации кой осъществява ПР на „Инерком България“ и дали това не съпругата на бившия лидер на БСП и настоящ евродепутат Сергей Станишев, Моника Станишева.

[ad id=“218001″]

На 22 февруари 2018 г. стана ясно, че чешката ЧЕЗ е одобрила сделката за продажба на активите в България и купувача „Инерком Груп“. Последва скандал, който предизвика министърът на енергетиката Теменужка Петкова да подаде оставка, защото познава собственикът на фирмата Гинка Върбакова. Скандалът прехвърли границите на страната към Чехия.

Премиерът се ангажира със случая и на среща с купувача на ЧЕЗ Гинка Върбакова в Министерски съвет Борисов е заявил желанието да има пълен контрол над сделката. На брифинг след срещата Върбакова, обясни, че е склонна да допусне държавата в сделката за ЧЕЗ. Министърът на финансите Владислав Горанов също заяви готовността на държавата да участва в сделката за ЧЕЗ, въпреки че преди това отрече да се разглежда този въпрос.

[ad id=“225664″]

От БСП обявиха, че започват подписка сред абонати на електроразпределителното дружество за спиране на сделката и поискаха държавата да си върне контрола в енергетиката. Според социалистите зад Гинка Върбакова стои фигурата на правителството и поискаха намеса на контролните органи.

От интервю на Гинка Върбакова обаче стана ясно, че сделката за активите на ЧЕЗ може и да не минава за одобрение от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Това беше потвърдено от шефа на Комисията Иван Иванов.

Едновременно с това скандалът достигна и в Чехия, като изданието Lidove noviny започна собствено разследване. То излезе с информацията, че две банки са обещали финансиране на сделката, въпреки че според предишна публикация половината от сделката се финансира от офшорки. На извънредното заседание на комисиите в Народното събрание от ББР отрекоха информацията, която се появи, че банката възнамерява да финансира сделката.

Лично премиерът на Чехия Бабиш се е ангажирал пред Борисов да предаде документите от проверката на ЧЕЗ. Самият чешки премиер обаче коментира пред родното издание, че е шокиран от случващото се.

[ad id=“263680″]

Води се и спор дали от ЧЕЗ е имало предложения, отправени към българско правителство, за изкупуване на дялове. Томислав Дончев категорично отрече такова предложение да е било отправяно към някое от трите правителства на Бойко Борисов, както твърди пред чешкия вестник „Лидове новини“ Томаш Плескач, управляващ задграничните активности на ЧЕЗ.


image0 (9K)