В Калояновец благословиха лозите от всяка пъпка по три чепки да има СНИМКИ

И тази година НЧ“Възраждане 1927″в старозагорското село Калояновец спази традициите. Зарязахме подобаващо лозите и си избрахме нов цар Трифон, разказа за ЗАРАТА Галя Паскалева, секретар на читалището в селото .

Kaloyanovec_trifonzarezan (4)На 1 февруари точно по обяд група самодейци, пременени в народни носии, с музика и песни се отправихме към дома на гостоприемната Радка Кюмюрева. Извършихме ритуала „Зарязване“ и благословихме от всяка пъпка по три чепки да има, да налеят сладък сок и с руйно вино да се весели народа! От отрязаните пръчки свихме венец и коронясахме новия цар Трифон – Господин Стоянов. Пожеланията от него бяха за богата реколта. Питка с мед беше раздадена на всички присъстващи, а менчето с червено вино не спря да обикаля гостите.

А по-късно в читалището – на празник като на празник. Подредихме царска трапеза, обилно  полята с майсторски приготвено домашно вино от нашите лозя и асми. Дегустационна комисия избра най-добрия винопроизводител – Мария Митева. Тя получи грамота и предметна награда.

Да сме здрави, да е берекет! – доволна от празника завърши разказа си Галя Паскалева.

Още за историята на село Калояновец, прочетете ТУК

 


image0 (9K)