В Италия: Лидерът на движение „Пет звезди“ убеден, че е в правото си да състави кабинет

Лидерът на Движение „Пет звезди“ Луиджи ди Майо смята, че има правото да състави следващото правителство на Италия, след като формацията му стана най-голямата партия на Италия след вчерашните парламентарни избори, предадоха Франс прес и Ройтерс, цитирани от БТА.

[ad id=“225664″]

„Имаме отговорността да дадем правителство на Италия. Ние сме политическа сила, която представлява цялата страна, нещо което не мога да кажа за другите формации и това неизбежно ни придвижва към управлението на страната“, заяви 31-годишният Ди Майо на пресконференция в Рим.

„Движение „Пет звезди“ утрои броя на депутатите си, както и бяхме обявили по време на кампанията“ добави той и благодари на 11-те милиона избиратели, които са дали доверието си на движението му.

[ad id=“237001″]

„Има цели области, където получихме над 50 процента, има райони, където взехме 75 процента от гласовете“, изрази задоволство Ди Майо.

Той изброи основните проблеми, с които трябва да се захване следващото управление: бедността, разхищенията, имиграцията, сигурността и заетостта.

[ad id=“238430″]

„Имаме историческата възможност да отговорим на тези проблеми, да направим неща, които чакаме от 30 години“, заяви Ди Майо.

Той изрази готовност да преговаря с всички политически партии за съставянето на следващия кабинет, отбелязва ДПА.

[ad id=“236993″]

Движение „Пет звезди“ се появи през 2009 г. от отхвърлянето на старата политическа класа и за по-малко от 10 години стана първата партия на Италия, като взе 32 процента от гласовете на вчерашните избори, отбелязва АФП.


image0 (9K)