В Ирак папа Франциск отправи молитва за жертвите на ИДИЛ

Молитва за жертвите на групировката „Ислямска държава“ отправи папа Франциск в северния иракски град Мосул, който джихадистите бяха обявили за столица на своя т.нар. „халифат в Ирак и Сирия“.

Сред руините, останали от нашествието на джихадистите, папата заяви, че изселването на християни от Ирак и от други страни в региона е нанесло „неизмерима вреда не само на засегнатите хора и общности, но и на обществото, което оставят след себе си“.

Припомняйки, че историческият регион Месопотамия обхваща голяма част от съвременен Ирак, включително Мосул, папа Франциск каза: „Колко жестоко е, че тази страна, люлката на цивилизацията, е трябвало да бъде засегната от толкова варварски удар, да бъдат унищожени древни места за поклонение, а хиляди хора – мюсюлмани, християни, язиди и други – да бъдат насилствено разселени или убити.“

В Мосул, който пострада тежко от инвазията на Ислямска държава, папата се помоли за жертвите на войната в страната.

„Днес, въпреки всичко обаче, ние потвърждаваме нашето убеждение, че братството е по-трайно от братоубийството, че надеждата е по-силна от омразата, че мирът е по-могъщ от войната“, каза Франциск.

След Мосул папата се отправи към град Каракош, койтобеше окупиран от ислямистите от „Ислямска държава“.

При пристигането си в града папата бе приветстван от множество, размахващо палмови и маслинови клонки, събрало се покрай пътя, откъдето премина автомобилната колона, в която се намираше Франциск, съобщава БНР. В даден момент папата отвори прозореца на колата, в която пътуваше, и помаха на хората.

Накрая колоната спря пред Църквата на Непорочното зачатие в Каракош. Там папата се срещна с богомолци, отслужи традиционната неделна молитва, след което чу разказите на жители, преживели жестокостите на ИД. Църквата на Непорочното зачатие беше опожарена от „Ислямска държава, но в последните няколко години беше възстановена.

Пред множеството в храма папата каза, че „пътят към пълното оздравяване е все още дълъг“, визирайки раните, нанесени на местните жители от жестокостите на ИДИЛ. Той прикани богомолците да не губят кураж и каза, че „способността да се прощава“ и „куражът за борба“ са необходими.

„Настъпи моментът за възстановяване и за ново начало“, добави папата пред богомолците в храма. Сред тях беше и Амал Ецо, директорката на католическото училище в Каракош, която припомня, че правителството засега не е помогнало на хората да възстановят домовете си, а помощта е дошла от международни организации.

Сред хората в църквата жените бяха повече и се открояваха с цветните си дрехи с пайети във всякакви нюанси. На тях папата отдели специално внимание:

„Бих искал да благодаря от все сърце на всички майки и жени в тази страна, на всички смели жени, които продължават да дават живот въпреки издевателствата и раните“, каза той.

„Нека жените да бъдат уважавани и защитавани! Нека да им се обръща внимание и да им се дават възможности!“, подчерта Франциск. По този повод Франс прес припомня, че процентът на трудещите се жени в Ирак е най-нисък в света, а същевременно едно на 10 домакинства е оглавявано от жена, тъй като продължилите 40 години военни конфликти често пъти са отнели живота на бащата, съпруга или на синовете в семейството.

След Каракош папата ще отиде в Ербил в Иракски Кюрдистан, където ще отслужи литургия на открито – на стадион в града. Очаква се на месата да присъстват 10 000 души.

Откакто пристигна в Багдад в петък, папа Франциск призова за прекратяване на насилието и екстремизма.

Той заяви, че намаляващата християнска общност в Ирак трябва да играе по-важна роля като граждани с пълни права, свободи и отговорности.

 


image0 (9K)