Той добави, че се работи активно по случая. „Споменава се име, споменава се и банка. Нека ДАНС си свърши работата във въпросната банка и когато тази работа бъде свършена и получим целия анализ, ще можем да направим изводи“, каза още главният прокурор.

„Титулярят на сметките, по които са получавани преводи от Венецуела, е български гражданин. Парите от българската банка са излизали на различни основания и към различни банки. Основанията в повечето случаи са свързани с търговски цели. Работи се по отношение на лицето титуляр, като той е и български гражданин. Лицето, регистрирало сметката, е адвокат. По реда на закона за адвокатурата адвокатът има право да открива доверителни сметки, в които се съхраняват сметки за негови клиенти“, каза още той.

„В конкретния случай е използвана точно така сметка, за да бъдат открити доверителни сметки, по които да постъпват пари от Венецуела и от тях да бъдат правени преводи на различни основания, нямащи нищо общо с адвокатската дейност, към банки на други страни. ДАНС работи в момента и по това да бъде извършена проверка в мащабите на цялата банкова система по отношение на това, извършвани ли са и други преводи, тъй като информацията, която е получена от САЩ, в конкретния случай касае конкретната банка. Но сме задължени да проверим и всички останали банки за преводи от Венецуела и след това за преводи от български банки отвън“, обясни Цацаров.

В рамките само на няколко часа днес главният прокурор посети Министерския съвет за среща с американския посланик и с премиера, беше и в президентството, а после и в парламента. Посещението при държавния глава Румен Радев се е провело в ранния следобяд.

С него са били председателят на ДАНС Димитър Георгиев и вътрешният министър Младен Маринов. Според изданието акцент на разговорите са били сигналът от САЩ за преводи на пари от Венецуела в България и разследването за отравянето на бизнесмена Емилиян Гебрев.