В зрелищен мач баскетболистите на Берое загубиха с една точка от БК Ямбол

Ямбол поднесе поредната изненада в мъжкия ни елит. В изумително зрелищен сблъсък, ямболии взеха скалпа на Берое и победиха със 111:110. Така победната серия на старозагорци беляза своя край, а баскетболните любители станаха свидетели на поредната драматична и паметна баскетболна вечер.
Първи резултата откриха домакините, след като Когинс премина технично през двама противници и с елегантен шут намери коша на Ямбол. Гостите обаче на свой ред загатнаха, че срещата няма да бъде никак лесна за Берое. След няколко разменени попадения, „зелените“ успяха да отворят преднина от 5 точки. В тези първи минути Тре Когинс, Джеймс Уайт и Сашо Янев създаваха най-големи неприятности за отбора на Ямбол. Предимството за старозагорци обаче трая твърде кратко и след две грешки в нападения на свой ред гостите поведоха с точка точно 2 минути преди края на частта. До края играчите в зелено опитаха, но не успяха да изравнят и паузата дойде при резултат 28:30 за Ямбол.

Втората част започна по-добре за старозагорци, които след тройки на Тихомир Желев и Николай Стоянов успяха да поведат с 35:34. Подемът на домакините обаче буквално се разби в здравата отбрана на тима от Ямбол. След няколко успешни нападения те поведоха с 3 точки -37:40. Последваха минути, в които Берое изпитваше проблеми със стрелбата, докато гостите бяха почти 100% от зоната на 3-те точки. Последните два опита на „зелените“ да отбележат бяха разгадани от играчите в синьо-жълт екип, които на свой ред намериха коша на старозагорци, затваряйки полувремето при резултат 49:59 в своя полза.

Почивката за Берое се оказа повече от ползотворна и само за три минути играчите на Любомир Минчев съкратиха изоставането си до едва 2 точки. След прекъсване и нови грешки от страна на „зелените“, гостите отново увеличиха преднината си на 9 пункта-59:68. В този момент мобилизацията в редиците на домакините достигна връхна точка и те записаха цели 10 последователни точки, повеждайки отново с 1 точка. Грешка на Уайт обаче позволи на Ямбол на свой ред да дръпне отново в резултата. Когинс и особено страхотната тройка на Евгени Василев отново изведоха старозагорци напред при 74:72. С две разменени тройки в края на третата част резултатът бе оформен на 83:85 за Ямбол.

В началото на четвъртата част картината на игрището остана същата. Отборът на Ямбол продължи с високата успеваемост от зоната на 3-те точки, което ограничаваше възможността на Берое да излезе напред в резултата. Късметът на гостите обаче като че ли привърши малко преди средата на последната част. След два неуспешни опита на стрелбата от зоната на трите точки, на свой ред Ямбол инкасира 6 точки, след попадения на Тихомир Желев и Тре Когинс. Поредното провалено нападение на гостите приключи със страхотна тройка на Евгени Василев, който направи резултата 95:88 за старозагорци. Разликата набъбна до 10 пункта, след като Тихомир Желев бе безгрешен при изпълнението на 3 нарушения. Точно, когато изглеждаше, че мачът все пак ще бъде спечелен, успеваемостта на домакините рязко секна. Това отвори шанс за Ямбол отново да влезе в срещата, който те обаче не успяха да оползотворят напълно. 4 минути и 23 секунди преди края домакините все пак водеха със 100:95. В следващата минута Уайт от домакините отбеляза 3 точки, а гостите отговориха с тройка и две попадения от фаул. 90 секунди преди края Ямбол отново излезе напред с една точка. Финалът бе повече от инфарктен. При 105:109 за Ямбол 25 секунди преди края Когинс отбеляза невъзможна тройка, а след това допълни и с попадение от линията за изпълнение на нарушения. 17,7сек. таблото показваше 109:110 за Ямбол. Гостите отбелязаха една точка от нарушение, след което Тихомир Желев също отбеляза веднъж от фаул. Накрая нямаше време за стрелба на беройци и сирената дойде при 110:111.


image0 (9K)