В европарламента не говорят с междуметия, езици знаят хората

Автор: Елена Дюлгерова, ЗАРАТА

След като снощи държа пламенна реч на откриването на Пловдив’2019, днес дългогодишният заместник-началник на държавата България Цветан Цветанов продължи шеметно с изявите си – този път в ефира на разни медии.

Лицето Цветанов за найсти път се изтъпанчи по Националното радио и от дългото интервю, което даде, аз лично запомних само едно (всичко друго, включително характерното за артикулацията му хмънкане – вид междуметие, специфично изсумтяване, когато не знаеш какво да кажеш или не ти стигат думите; специален принос, за което има човекът оркестър, по-известен в социалните мрежи като Цв. Цв. и Цвинокио) – че няма аб-со-лют-но никакви амбиции да ходи евродепутат в Брюксел. Малееееей – новина, ти да видиш.

Зацъхах аз с език и понеже си нямах друга работа, взех да си представям какъв смешен репортаж би направил някой чевръст чуждестранен репортер в кулоарите на голямата сграда със знамената в Брюксел. И с преводач да е, пак ще е много смешно – щото, как се превеждат чистак български междуметия като мтхххх, кхххх, ттттц и т.н.  Или пък повтарящото се през изречение „Мога да кажа…“ и „Вие знаете…“ 

А я си представете, че му се наложи да държи реч, някаква кауза да защитава от тази висока трибуна нашият човек. Преводачите на Борисов направо свят ще им се извие, ако и туй чудо им се стовари на главите.

А това че, президентът Радев всявал раздор и разделял българите вместо да ги обединява – като например неговия предшественик Росен Плевнелиев – вече проби ушите на целокупното гражданство и едва ли е интересно на някого, особено казано от физкултурника със следдипломна квалификация на криминалист или нещо подобно.

Апропо, днес с цялата си наглост тоя тип заяви, че видите ли, ГЕРБ и лично той никога, ама никога, не били нападали държавния глава, който според елементарен прочит на всякакви печатни и електорнни издания, им е трън в очите още преди да стане такъв.

„Всички конфликти и реплики в публичното пространство са свързани само с инициативата за подобно противопоставяне от президента. Ние нямаме абсолютно никакви такива изказвания. Никога не сме залагали на противопоставяне“, заяви с присъщата си примитивна наглост Цветанов.

Те това мога да кажа днес за г-н Цветанов, който колкото ме вбесява, толкова и ме и весели, развихря фантазията ми.

Всичко си има дъно – все си мисля, че сме го ударили.


image0 (9K)