В Добруджа няма да се добива газ

Добив на газ в Добруджа няма да има. Това решение беше взето на заседание на експертния екологичен съвет в РИОСВ Варна.

[ad id=“263680″]

В полза на инвеститора са гласували само трима от общо 36 екоексперти. Специалистите обясниха, че в доклада за въздействието върху околната среда на компанията „Русгеоком“ БГ има сериозни пропуски, които не гарантират, че няма да се допусне замърсяване на водата и почвата в Добруджа, съобщи Нова телевизия.

До извънредното свикване на експертния съвет се стигна след множество протести на местното население срещу намерението на инвеститора да изгради 8 площадки за добив на газ с 41 сонди.

В началото на месеца Министерството на околната среда и водите обяви, че очаква становищата на 8 институции добива на природен газ в добричкото газово находище „Спасово“. Това стана ясно след проведена среща в Генерал Тошево на министрите Теменужка Петкова, Нено Димов и Румен Порожанов представители на Асоциацията на зърнопроизводителите с инициативния комитет.

[ad id=“218001″]

Енергийният министър Теменужка Петкова обеща на местните, че министерството няма да предприеме никакви действия по издаване на търговско открие за добивни дейности в блок „Добрич“ преди получаване на екооценката.

[ad id=“218548″]

Жителите на региона са обезпокоени от инвеститорки намерения за добив на природен газ. По думите им бъдещият добив ще е опасен за живота и здравето на хората и ще застраши земеделският бизнес в Добруджа.

Премиерът също разпореди на тримата министри, провели срещата в Генерал Тошево, в спешен порядък да намерят решение на въпроса.

В края на миналата година община Генерал Тошево организира референдум, на който 97% от гласувалите се произнесоха против намеренията за добив на газ в региона.


image0 (9K)