В годината на едно от най-големите предизвикателства „Медина Мед“ внедрява иновативни проекти

ЗАРАТА разговаря с Ивелин Панчов – мениджър бизнес развитие на „Медина Мед“ ООД, син на инж. Иван Панчов, управител на компанията.

Избрахме „Медина Мед“, защото фирмата е пример как в условия на спад в продажбите заради пандемията, трудности по опазването на работните места и др. – с които се сблъсква всеки бизнес в момента, предприемчивостта и иновативното мислене, умението да се използват инструментите на европейски и правителствени програми, превръщат годината на криза в година на възможности и внедряване на зелени технологии.

Професионален сервиз за гуми Медина Мед навърши 30г. Медина Мед е директен вносител на гуми за леки, лекотоварни, 4х4 автомобили, агро и индустриална техника.

Специалист е в сегмента на гуми за селскостопанска и агро-индустриална техника. Официален представител е на широко портфолио от брандове: Nokiаn, Michelin, Continental, Dunlop, Goodyear,Pirelli, Kleber, Tigar, Barum, Semperit, General Tire, Fulda, Debica, Diplomat, Ceat, Taurus, GTK, Kama и др. Фирмата предлага висококачествен сертифициран ремонт на товарни, агро и индустриални гуми с материали и технология на TIP-TOP Германия. Извършва и ексклузивните услуги по сертифициран ремонт и регенерат на товарни, агро и индустриални гуми – Recamic технология на Michelin, Kraiburg, Galgo. Ексклузивен партньор за страната е на Michelin – тежкотоварен сегмент, както и на CEAT Specialty – агро-индустриален сегмент. Фирмата разполага със сертифицирана мрежа сервизи за гуми по стандарти и изисквания на Michelin – София, Пловдив, Пазарджик, Ст.Загора, Бургас, Варна, Русе и Добрич.

– Г-н Панчов, разкажете ни за възлови моменти в развитието на „Медина Мед“. Ка се справя компанията в условията и на пандемията сега?

– През 2020 година, бяхме принудени да действаме бързо, за да се адаптираме към новата динамична обстановка, да активираме възможно по-широк ресурсен потенциал на компанията, за което сме и благодарни на всеки един от колегите от екипа на Медина Мед, както и на нашите партньори.
Във входа на Ковид пандемия, през март, миналата година, активирахме детайлен план за действие, който да отговаря на една по- различна среда за правене на предприемачество, както и пренаредихме нашите приоритетни стратегии. През 2020, екипът на „Медина Мед“, успешно приключва проект „Въвеждане на иновативно и зелено, екологосъобразно производство на възстановени гуми с размер 40.00R57”, финансиран по Програма „Развитие на бизнеса, иновациите и МСП”. Проектът е свързан със закупуване, въвеждане в експлоатация на ново оборудване за производство на тежки индустриални гуми, модернизиране на съществуващи производствения помещения на площадката на „Медина Мед“; изготвяне на оценка за жизнения цикъл на продукта и проучване относно въздействие върху околната среда.
Обща цел на проекта е въвеждане на производство на възстановени тежки индустриални гуми с размер 40 00R57, чрез иновативен процес на доставка на топлина с пара, вместо с вода и едностъпково обработване на основата. В годината на едно от най-големите предизвикателства, екипът на Медина Мед внедри също и проект – Повишаване на ресурсната ефективност в „Медина Мед“ ООД, чрез реализация на пилотни и демонстрационни инициативи за ефективно използване на ресурсите“. Проектът ще повиши ресурсната ефективност на компанията, чрез внедряване на производствена (процесна) иновация – иновативен както у нас, така и за целия Балкански полуостров производствен процес за възстановяване на товарни и автобусни гуми – топъл регенерат, чрез закупуване на Линия за производство на възстановени гуми, чрез топъл регенерат-1 бр.

Внедряването на този иновативен производствен процес ще позволи спестяване на основни суровини за производството на възстановени гуми – основи, каучуково покритие, шприц; намаляване с над 70% на отпадъците от излезли от употреба гуми (ИУГ) с код 16 01 03 и преминаване на „Медина мед“ ООД към първа степен на „предотвратяване“ на отпадъка съгласно йерархията за управление на отпадъците и намаляване на употребата на опасни химически вещества, какъвто е шприцът; повишаване на ефективността на производствените разходи с над 16% и намаляване на количеството емисии в атмосферата от производствената дейност.
Внедряването на иновацията ще разшири производствения капацитет на „Медина мед“ ООД с над 65%, тъй като ще се възстановяват всички постъпили основи, без генериране на отпадък „излезли от употреба гуми“ и ще даде възможност на компанията да разшири пазарния си дял сред производителите на възстановени товарни и автобусни гуми.
В проекта са предвидени и дейности за организиране и провеждане на събития, както и публикации в традиционни и дигитални медии за мултиплициране на резултатите по проекта. Общата сума на инвестицията е 2 488 904,10 лв., от които 1 493 842,46 лв. безвъзмездна финансова помощ (60.02 %)от Оперативна програма „Иновации и 2 конкурентоспособност“ 2014-2020 г. (1 269 766,09 лв. европейско и 224 076,37 лв. национално съфинансиране) и 995 061,64 лв. собствено съфинансиране. Обща цел на проекта: повишаване на ресурсната ефективност и ефикасност в производствената дейност на „Медина мед“ ООД, чрез въвеждане на иновативен за България производствен процес за възстановяване на товарни и автобусни гуми – топъл регенерат, като по този начин реализирания проект ще постигне силен демонстрационен ефект, което се очаква да доведе до мултиплициране на положителните резултати, чрез внедряване на иновативния процес в други производства у нас.
Не на последно място, „Медина Мед“ откри и нов складово-логистичен център за гуми в София – стратегическа цел на новата складова база на компанията е да подобри логистичните услуги на предлаганите продукти, с цел удовлетворяването на високите клиентски очаквания.

– Какви са задачите  през 2021 година?

През текущата 2021, ние от Медина Мед ще концентрираме усилията върху органичен ръст на компанията, надяваме се, че чрез внедряването на иновативните проекти през 2020, ще осигурим по-динамичен темп на възстановяване.


image0 (9K)