В Гимназията по механотехника се подготвят за Националното състезание по безопасност на движението

Днес, 25 февруари, в Професионалната гимназия по механотехника и транспорт „Никола Йонков Вапцаров“- Стара Загора, се проведе кръг от Националното състезание по безопасност на движението по пътищата (БДП).

Участниците от училището са във II възрастова, състезателна група. Ето и кои се явиха:

ПГМТТ “Никола Й. Вапцаров” 60 години подготвя кадри в машиностроителните професии и транспорта в крак с новото време

Пламен Генчев – 8 А
Екатерина Маркова – 8 Б
Марио Великов – 9 Б
Николай Георгиев – 9 Б
Валентин Начев – 10 А
Динко Нейков – 10 А
Дейвид Живков – 10 Б
Ивайло Христов – 10 Б

Първата част на състезанието е провеждане на тест, който съдържа 30 въпроса, с времетраене за решаването им – 30 минути.

По-интересен и атрактивен, естествено, е вторият кръг – практическото изпитание, за което участниците се качиха на велосипеди ситибайк и турингбайк, каквито са изискванията, а размерът на колелата им не трябва да надвишава 26 – 27,5 инча.

Обезопасени с каски, наколенки, състезателите преминаха между окачени летви, ограничаващи габаритите на велосипеда и разположени симетрично под тях конуси.
Имаше и дъска с ограничения. А при упражнението за ловкост, учениците нямаха никакъв проблем да вземат с едната ръка чаша пълна с вода и да я отнесат до друга маса.
Малко ги затрудни слаломът, оформен от 5 конуса, разположени на една ос, но на различно разстояние един от друг, както и завъртане на колелото в тесен кръг.

Но всички финишираха бързо и най-важното – с усмивка.

И единственото момиче сред състезаващите се – малката осмокласничка Екатерина, се справи чудесно.

Накрая всички получиха сертификат за участие, а класиралите се на първите три места взеха и награди, връчени лично от директора на Професионалната гимназия инж. Стоян Колев.

Решаващи са точките, натрупани от писмения тест, от който става ясно познаването на правилата за движение.

I място за Динко Нейков
II място – Пламен Генчев
II място – Ивайло Христов

Стриктното провеждане на училищното състезание проследи и Галина Вангелова, старши експерт за квалификация на педагогическите специалисти в РУО-Стара Загора.

Предстои общинският кръг, а до края на учебната година, през месец юни, ще се проведе и Националното състезание по БПД.

Състезанията по безопасност на движението по пътищата подпомагат възпитаването и обучението на учениците в култура на поведение на пътя, свързана със спазването на правилата и нормите за лична и колективна безопасност. Подготвят учениците да взимат самостоятелни и адекватни решения в различни ситуации като участници в движението, осъзнавайки действията и пряката си отговорност, каза в заключение директорът на Гимназията по механотехника. Колев призова състезателите да се готвят упорито, за да се представят успешно в следващите кръгове на изпитанието.


image0 (9K)