В Америка се разпространява болест, по-голяма от Зика, нейните жертви остават невидими

Тази статия е част от кампанията на проекта HuffPost Project Zero , годишна серия за пренебрегвани тропически болести и усилия за борба с тях.

[ad id=“225664″]

ЛОС АНжелис – Панча си седи в тъмната си всекидневна с двете си малки кучета в скута си. Те плачат, когато излезе от къщата, казва тя, дори и за няколко часа. Но днес са щастливи, че е у дома. 55-годишната Панча, която поиска да не използваме истинското и име, се готви за пътуване до Боливия, където се е родила, да посети болния си баща. „Той е много депресиран“, казва тя и вече не може да ходи, нито дори в градината си, за да погали любимите си овощни дървета – смокиня, авокадо, нар, праскова. Сърцето му е слабо и вълнението може да бъде опасно за него. Тя се притеснява, защото има лоша новина, която да му съобщи. Тя открила преди две години, че има болест на Чага , инфекция, причинена от паразит, който може да живее в продължение на десетилетия в органната тъкан, обикновено в сърцето, без да причинява вреда, която може да причини внезапна смърт. Баща й има и това. Панча поиска от редакцията да запази идентичността си скрита заради стигмата, свързана с нейното заболяване. „Хората са невежи“, казва тя.

[ad id=“225664″]

Чагас е дълбоко неразбрана болест, която засяга около 8 милиона души по света , предимно в Латинска Америка, и е причина за 10 000 смъртни случая годишно, според Световната здравна организация. Смята се, че в САЩ има 300 000 души , според Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ.

Chagas обикновено не се предава от човек на човек. Инсектът, който се разпространява, се нарича целувка , тъй като има склонност да хапе хората по лицето, близо до устните или очите, докато спят. Веднага след заразяването може да има подуване около раната на ухапването, заедно с грипоподобни симптоми, които изчезват след кратко време. Тридесет процента от заразените развиват усложнения, застрашаващи живота години по-късно – за някои това е разширено сърце или сърдечна недостатъчност, за други това е разширена хранопровода или дебелото черво. За мнозина, обаче, Чагас е асимптоматичен. Масивен сърдечен удар може да бъде първата улика, че паразитът изобщо съществува.

[ad id=“225664″]

Чагас е лечимо, но не и ако случаят е твърде напреднал, както беше за бащата на Панча. Панча е по-щастлива: когато е диагностицирана, тя все още не е имала усложнения от болестта, така че е успяла да вземе хапчета, които трябва да убият паразита. Нищо обаче не е сигурно с Чагас.

Превод: Зарата от HuffPost


image0 (9K)