Вятър, виелици, заледявания и падане на градусите

Днес според синоптиците метеорологичната обстановка е сложна. През нощта валежите обхванаха цялата страната, усилиха се и на места са значителни. Дъждът някъде премина в сняг, с изключение на североизточните райони, където все още ще превалява дъжд при отрицателни температури и ще се образуват поледици и обледяване на проводници.

В Северна България и по високите полета ще вали сняг и ще се образува снежна покривка. В по-голямата част от Южна България дъждът ще се примесва и ще преминава в сняг. Ще духа умерен, в Източна България силен до бурен север-североизточен вятър и в Добруджа, Лудогорието и по планинските проходи ще има снежни виелици и ще се образуват преспи и навявания.

Застудяването ще продължи и през деня температурите ще падат – към 14 часа ще са минус 4 – минус 2° в Северна България и по високите полета, 2-4° в Горнотракийската низина.

През нощта срещу четвъртък снеговалежите ще продължат, значителни ще са в Южна България и там ще се образува снежна покривка с изключение на крайните югозападни райони. В Северна България снеговалежите ще отслабнат .

Над планините – облачно и снежно. По старопланинските проходи ще има снежни виелици и ще се образуват навявания. Ще духа силен вятър от изток-североизток. Ще застудява и на 1200 метра максималната температура ще е около минус 2°, на 2000 метра – около минус 5°.

По Черноморието ще духа силен и бурен северен вятър. Ще има валежи, като по северното крайбрежие дъждът ще премине в сняг. Температурите ще се понижават и към 14 часа ще бъдат от минус 2 – 0° по северното крайбрежие до 6-8° по южното. Температурата на морската вода е 10-13°. Вълнението на морето ще бъде 4-5 бала.


image0 (9K)