Вятърът се развилня! В Монтана голям бор се стовари пред детска градина 

Множество са сигналите за паднали дървета в Северозападна България

[ad id=“225664″]

Очакваният силен вятър за днес се развихри първо в Монтана. Няколко дървета вече са изкоренени вследствие на силните пориви, като най-фрапиращ е случаят, при който голям бор се стовари на входа на детска градина „Калинка”. Дървото, което по принцип се намира в градината е паднало и е препречило цялата улица пред нея, като е затиснало покрива на къща намираща се чак на отсрещния тротоар.

Засега няма информация за пострадали, за което вероятно допринася и фактът, че днес е почивен ден.

Още няколко дървета са били съборени от силните пориви, като има и затисната кола. В ж.к. „Младост” на Монтана голямо дърво е било изтръгнато от земята и се стоварило точно върху паркиран до блок 40 автомобил „Опел Астра”. Колата е със счупено предно стъкло и огънати ламарини.

За днес е обявен жълт код заради силен вятър в почти цяла България. Според предварителните прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология се очаква вятър със средна скорост от около 60 км/ч, а в Северна България се очакват и отделни пориви до 90 км/ч.

В София също вече са постъпили 4 сигнала за паднали дървета. Засега няма информация за пострадали, а със сигналите са се заели от пожарната.

Множество сигнали за паднали предмети в следствие на силния вятър са приети от жители на Северозападна България. По данни на ГДПБЗН най-сериозно е засегната област Монтана. Там е съобщено за изпочупени дървета и клони, паднали ламарини и предмети. Това съобщиха от пресцентъра на МВР.

[ad id=“263680″]

Мобилизирани са всички екипи на пожарната и полицията, включително и колегите им, които са в почивка. Няма пострадали хора.

От ГДПБЗН припомнят, че при такива случаи хората не трябва да остават на открито, защото има опасност от наранявания от падащи отломки от сградите и други предмети. Добре е да затворят плътно вратите и прозорците в дома си, да приберат незакрепени предмети от терасите си, а ако са на открито, да потърсят временно заслон, гласи още съобщението на МВР.


image0 (9K)