Вярвате ли на бизнесмена, взел субсидия да отглежда коне, а ги остави да умрат в адски мъки?

Кюстендилският бизнесмен Петър Пищалов е собственикът на умиращите коне, оставил ги гладни на студа в Осоговската планина. Потресаващата история ужаси цяла България. „Стопанинът“ на животните е прибирал субсидия за тяхното отглеждане.

[ad id=“225664″]

„Аз лично ги вкарах конете в мястото за претоварване. Първият ден хората ми не бяха свършили работа. Втория ден не бяха свършили работа. През тези дни аз имах проверки и нямаше как. На третия ден, когато се качих, конете ги няма. Една част от конете прибрах. Имаше болни коне, такива с наранявания. Бяха се отделили и самотни коне. Самотните ги намерихме и прибрахме“, оправда се Пищалов в сутрешния блок на Нова телевизия.

[ad id=“263680″]

Той има около 70 коня. Част от тях са по програма, като за всеки прибира по 140 евро. Обеща, че днес най-после ще се качи с шейна и други хора, за да види какво е останало от конете му.

„Взел съм си с мене малко медикаменти и лекарства. И аз не съм ги виждал, не знам какво е. Плюс това те са моите животни. Трябва да съм си до моите животни“, добави бизнесменът.

Конете, които са останали живи и полуживи са около 30. Състоянието им е изключително тежко и критично. Има млади кончета на около  година.

Човекът, който стопанисва хижата заяви, че от няколко години в Осоговската планина има много коне по европрограми . Той заяви, че никой не е потърсил него и колегите му за помощ.

[ad id=“236999″]

„Те хубаво са избягали, но ако имаш 60 коня и те избягат, няма ли да потърсиш помощ?“, пита една от зоозащитничките.

„Никога не съм виждала такова нещо и съм меко казано потресена от това, което видях. Безпомощна кобила, която лежеше в снега с изкълвани очи беше просто ужасна картина“, разказа друга от доброволките.


image0 (9K)