Вътрешният министър за връщането на Баневи, Арабаджиеви и Митьо Очите

Светлина около връщането в България на семействата Баневи и Арабаджиеви, както и на Митьо Очите, хвърли в предаването „Тази сутрин” по bTV министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

„Семейство Баневи са задържани, след като са обявени за издирване с Европейка заповед за арест. В момента френски съд разглежда искането за предаване на българската държава”, изтъкна Маринов. „Не можем да даваме срокове на съда. Това е съдебен процес, който трябва да мине”, допълни вътрешният министър.

Издирването на семейство Арабаджиеви продължава по всички правила – с Европейска заповед за задържане, със заповед за задържане в Интерпол и всички възможни международни механизми, увери Маринов.

„В непрекъсната връзка сме с дирекцията, която осъществява международния обмен на информация. Всеки сигнал се проверява, имаме сигнали, които не се потвърждават”, уточни вътрешният министър, като допълни, че имало сигнали, че се намират във Франция. След като са приложени процедурите, всяка една страна е длъжна да ги провери и задържи, ако се опитат да преминат границата.

Маринов отрече слуховете за подслушване в хотел „Маринела”. „Не мога да коментирам такива слухове, тъй като те не отговарят на действителността. Няма как да се прилагат такива технически средства, без да има разрешение от съд”, посочи министърът. Той допълни, че в МВР няма такива сигнали. „Всяко прилагане на такива средства без разрешение от съда е престъпление”, подчерта отново той.

По отношение на връщането на Митьо Очите, Маринов заяви, че се чака още решението от турска страна. „За съжаление на мен ми се иска час по-скоро, но турската страна си спазва законите. Все пак Турция не е в ЕС, в ЕС работят инструменти, които катализират процеса да върви по-бързо“, заяви министърът.


image0 (9K)