Върховният административен съд: Бебетата, които са родени под 800 грама, са живородени

Върховният административен съд (ВАС) окончателно отмени текст от медицинския стандарт по акушерство и гинекология. Той гласеше, че бебетата, които са родени преди 26-та гестационна седмица, или които са под 800 грама, нямат „потенциална жизнеспособност“. Съдът се произнесе по жалба на фондация „Макове за Мери“.

Петчленен състав на ВАС потвърди решението на тричленния състав от март тази година. Върховният административен съд смята, че въвеждането на по-високи критерии – тегло от 600 на 800 грама и възраст от 22 на 26 гестационна седмица, не е било мотивирано при приемането на наредбата през 2014 година.

В предишния медицински стандарт по акушерство и гинекология от 2008 година пишеше, че „ако новороденото тежи поне 600 грама и е родено след 22-ра гестационна седмица, то „се води човек“, дори да няма шанс за оцеляване“.

Сегашното правило, което съдът отхвърли, гласеше, че „ако плодът, макар и жив, не покрива завишените критерии, трябва да преживее поне три денонощия, за да се счита за „живороден и законът да го третира като личност“. Това означава, че родителите ще имат право да му дадат име и да го погребат в случай на смърт.

dnevnik.bg


image0 (9K)