Въпросите, на които пловдивският кмет не иска да отговори

Всеки път, когато паметник на културата изчезне някъде из страната, дали с кметска заповед, при пожар или от естествена разруха, има два прости въпроса: как се е стигнало до това състояние и изпълнявала ли е властта задължението си да застави собственика да го опазва.

Според Закона за културното наследство когато собственик системно не предпазва паметника си от рушене, държавата, в случая с Тютюневия град – общината, може да го задължи да ремонтира, а при неизпълнение на тази заповед –

да извърши ремонт за негова сметка, включително като ипотекира имота

Пак там пише, че юридическо лице, което не полага грижи за опазването на ценна сграда, се наказва с имуществена санкция от 1500 до 3500 лв., а ако не уведоми общината, че по нея е настъпило увреждане или не изпълни заповед за ремонт – с глоба от 3000 до 5000 лв.

След незаконното събаряне на склада на ул. „Одрин 8“ в Пловдив и вниманието към тютюневото градче видео от дрон показа, че най-хубавата сграда в ансамбъла – така наречената „Кудоглу“, има многобройни пробойни в покрива. След пожара самият адвокат на дружеството – собственик „Р.И.П.А“, заяви пред „Дневник“, че вътре гредоредите са изгнили, поради което и не си заслужавало фирмата да плаща охрана.

Както в случая с „Одрин“ 8, „Дневник“ попита кмета на Пловдив Иван Тотев колко акта, заповеди за ремонти и глоби по Закона за културното наследство са издадени за унищожените сгради и защо общината не е пристъпила към реставрация, при положение, че

повече от 5 години преди пожара са били оставени на саморазруха

И както в случая с „Одрин“ 8, в случаите със съборената от кмета на Харманли сграда на „Тютюнева промишленост“ или паднали паметници във Велико Търново, общината си замълча. От офиса на заместник-кмета по културата Амелия Гешева заявиха, че не знаят кога ще дадат отговор, защото са „много заети с подготовката на мероприятията около Есенния салон на изкуствата.“

Това не попречи на Иван Тотев да заяви вчера, че съмненията дали опазва наследството на Пловдив идвали от „някои медии и интелектуалци от София“, които завиждали, че градът е станал Европейска столица на културата. И призова пловдивчани да проявят местен патриотизъм спрямо „мейнстрийм културата, която идва от Северозапад“, защото Пловдив прави най-много за културното си наследство.

По-нататък Тотев признава, че не е прилагал възможностите, които му дава законът

„защото няма пример у нас да е стартирала процедура, в която община или държава да реставрира частни сгради с обществени средства, а после да води дела, за да си върне парите“ (цитиран в „Медиапул“). А защо? И ако с възможността за ипотека има проблем, защо кметът не поиска нужните поправки в закона, вместо да се застъпва за повече правомощия над паметниците дни, след като е издал заповед за разрушаване на паметник на културата, за чийто статут изрично е бил предупреден.

Източник: дневник.бг


image0 (9K)