Въпреки забраната на Ватикана, девет католички от Северна Америка ще бъдат ръкоположени за свещеници

„Жените в църквата трябва да бъдат ценени, а не клерикализирани“, заявява папа Франциск през 2013 г.

За Папа Франциск пола има значение и жените трябва да намерят други поприща за изява.Позицията на папа Франциск, че жените няма да могат да стават свещеници може да изглежда изненадваща на фона на имиджа му на реформатор, който иска да внесе промени в католическата църква. Макар, че на него се гледа като на противник на консервативните църковни кръгове, по въпроса за ръкополагането на жени, Франциск застава зад позициите на папа Йоан Павел II и Бенедикт XVI. „Крайната дума е ясна. Тя беше казана от Йоан Павел II и остава валидна“, заяви Франциск на въпрос за жените свещеници.

Папата прекара голяма част от 3-те си години на поста в борба с арогантните свещеници, които са повече загрижени за властта си, отколкото за службата. Последното нещо, което би искал, е да прибави към тази група и жените.

Привърженици на идеята за ръкополагането на жени обаче смятат, че същинските решения в католическата църква се взимат от епископи и кардинали, всички от които трябва да са свещеници. Според тях не е редно полът да е от значение по отношение на авторитетите в църквата. Разликата между мъжете и жените засега изглежда като непреодолима пречка пред перспективата за жени свещеници.

Първите 9 жени-свещеници в Северна Америка, ще бъдат ръкоположени в сан през юли във водите на река Сейнт Лоурънс, пряко волята на Ватикана.Сред тях има една канадка и една американка.Те ще пренебрегнат забраната на Ватикана за ръкополагане за свещеници на представителки на нежния пол и ще станат първите жени-свещенослужителки в Северна Америка.


image0 (9K)