Външно на Русия открива нова рубрика в сайта си „FAKE“ -лъжливи новени на чуждестранни медии

Външното министерство на Русия обяви, че открива на уебсайта си нова рубрика, която ще съдържа публикации на чуждестранни медии за Русия с голям червен печат „FAKE“ – за лъжливи новини, предадоха ДПА и ТАСС, цитирани от БТА.

Говорителката на министерството Мария Захарова коментира, че вероятно рубриката ще се попълва редовно.

Тя отбеляза, че няма да се включват всички „недостоверни информации за Русия“, а целта е да се покаже основната тенденция в публикуването на неверни новини за страната и да се направи всичко възможно за спиране на тяхното тиражиране.

Захарова подчерта, че Москва не цели да заклеймява чуждите медии, а по този начин да им помогне „по-добре да разберат действителността“.

Засега в тази „зала на срама“ присъстват само четири съобщения на медии от САЩ и Обединеното кралство. Общото в тях са обвиненията към властите в Москва.

Сред тях е Ен Би Си, която съобщава, позовавайки се на източници от американското разузнаване, че укриващият се в Русия беглец Едуард Сноудън ще бъде даден на Доналд Тръмп като „подарък“. Лондонският „Телеграф“ пък разкрива руски заговор за убийството на премиера на Черна гора, а агенция „Блумбърг“ цитира обвиненията от миналата седмица на кандидата за президент на Франция Еманюел Макрон, че Москва се опитва да повлияе на изборите чрез кибератаки.

Източник: offnews.bg


image0 (9K)