Външно министерство с важно предупреждение към българите в Гърция

Във връзка със затягането на мерките срещу разпространението на коронавируса в Гърция, от нашето Външно министерство обръщат внимание на пътуващите, че е задължително носенето на предпазни маски и в автомобилите. Това ограничение е в сила в районите на южната ни съседка, с ниво на риск 3 (оранжево) и риск 4 (червено). Сред тях са областите Атина и Солун.

При неспазване на правилата на всеки нарушител е налагана глоба от 150 евро.

От посолството ни в Атина съобщиха, че мерките включват задължително носене на маска в такситата, както и при пътуване в личен лек автомобил, освен ако шофьорът не е сам или с него не пътуват роднини от първа степен.

Задължително е и носенето на предпазна маска в професионалните моторни превозни средства, когато освен шофьора има и други хора в тях.

При управление на мотоциклет както водачът, така и пътникът следва да са с предпазни шлемове (каски), заради което не се изисква поставяне на маска под каската.

За районите от ниво на риск 4 (червено) максималният допустим брой на пътуващите в лек автомобил е трима души. В районите от ниво на риск 3 (оранжево) максималният допустим брой на пътуващите в лек автомобил е четирима души.

Към момента областите, които попадат в „оранжевата“ зона, са Серес, Солун, Атина, Йоанина, Трикала, Лариса и Ливадия, а в „червената“ зона е област Кастория, както и Козани.

 


image0 (9K)