Външно министерство с важна информация за българите във Великобритания

Поради пандемията от новия коронавирус британските власти въведоха временни промени в правилата за кандидатстване за статут на уседналост. Това съобщи нашето Министерство на външните работи, цитирано от БНР.

Поради това българските граждани, разполагащи само с лична карта, временно няма да имат възможност да кандидатстват по схемата за уседналост. За момента единствената възможност за кандидатстване е чрез приложението в интернет, за което е нужен международен паспорт с биометрични данни.

Това се налага заради решението временно да бъде спряна работата на центровете за сканиране на лични документи, както и временно да бъде прекратено изпращането на лични документи по пощата. Те ще бъдат върнати на техните собственици.

Запазва се възможността за подаване на заявление чрез интернет: https://www.gov.uk/guidance/using-the-eu-exit-id-document-check-app

Временно спира и дейността на кол-центъра, който дава консултации на кандидатите за статут на уседналост.

Запитвания може да се изпращат само чрез електронен формуляр към: https://eu-settled-status-enquiries.service.gov.uk/start

Ще бъде даван приоритет на имейли  от неправителствени организации, оказващи подкрепа на уязвими групи.

57 неправителствени организации, получили финансиране за подкрепа на уязвими групи, ще прекратят временно част от своите дейности. Те ще продължат да осигуряват подкрепа по телефона и по електронен път, се посочва още в съобщението на Външно министерство.


image0 (9K)