Външният министър на Сърбия: Не трябваше да признаваме Македония с това име

Министърът на външните работи на Сърбия Ивица Дачич смята, че неговата страна е сглупила, когато е признала Македония под това име.

[ad id=“218001″]

Дачич заяви това в интервю за сръбската информационна агенция „Бета“.

„Сърбия допусна голяма грешка. Цяла Европа и светът използват името „Бивша югославска република Македония“, каза сръбският външен министър. Той добави, че така Сърбия е засегнала гърците, от които сега очаква да не признават Косово.

Министърът заяви също, че Сърбия ще продължи да използва името Република Македония в двустранните отношения. В международен план обаче ще я нарича с названието, което се използва от Европейския съюз и от ООН, т.е. „Бивша югославска република Македония“.

В интервюто Дачич каза още, че Сърбия би могла да гласува срещу интересите на своите съседи, които в миналото не са подкрепили Белград по важни въпроси, като например признаването на Косово и опитът на Прищина да стане член на ЮНЕСКО.

Сръбският първи дипломат смята, че в нашия регион има много проблеми, които са „заметени под килима“. Те просто „очаквали да избухнат, което не е добре“.

БНР


image0 (9K)