Външният министър на Великобритания: Случаят с принцеса Латифа е тревожен

Британският външен министър Доминик Рааб заяви, че случаят с дубайската принцеса Латифа е „тревожен“, а разпространените видеокадри „много обезпокоителни“. Рааб допълни, че хората искат да знаят, че принцесата е „жива и здрава“: Принцеса Латифа в шокиращо видео: Държат ме като заложник (снимка)

Принцеса Латифа обвини баща си шейх Мохамед бин Рашид ал Мактум, че я държи като заложник. Владетелят на Дубай е един от най-богатите хора в света.

Младата жена съобщи за своята трагична история чрез видеозаписи. Записите са направени в продължение на месеци със смартфон, който принцесата получила тайно. Изпращала ги като послания до приятели. 35-годишната принцеса твърди, че е била бита, дрогирана и държана затворена, след като е била заловена при опита й да избяга от Дубай през февруари 2018 година.

В един момент обаче съобщенията спрели и приятелите й се обърнали за помощ към ООН.

Видеозаписите бяха излъчени от британски медии и предизвикаха бурни коментари за нарушаването на човешките права на принцеса Латифа.

„Ние винаги повдигаме въпросите с човешките права с нашите партньори, включително с Обединените арабски емирства. Сега върховният комисар на ООН за човешките права поема нещата в свои ръце и ние ще следим отблизо развитията“, изтъкна британският външен министър Рааб.

От ООН потвърдиха, че ще повдигнат въпроса със задържането на принцеса Латифа пред властите на Обединените арабски емирства, чийто вицепрезидент е баща й – шейх Мохамед бин Рашид ал Мактум. Очаква се работна група на ООН  да започне разследване, когато видеозаписите на Латифа бъдат анализирани.

 

 

 


image0 (9K)