„Вълшебните стъкла на Петър Арнаудов“ – хвърчила към бъдещето

Така определи показаното създателят на тематичните фотоалбум и изложба Бедрос Азинян на официалното откриване на експозицията и представяне на книгата тази вечер в препълнената зала на Културно-информационния център на ул.“Искра“№4 в Казанлък. Той обяви „вечер на историята и на фотографията“ и разказа за автора на военните снимки Петър Арнаудов, запечатал за бъдещето три войни – Балканската, Междусъюзническата и Първата световна.

Фотосите е запазвал върху стъклени фотографски плаки, търпеливо реставрирани в продължение на пет години от видния казанлъшки фотограф-художник. В снимки „Вълшебните стъкла на Петър Арнаудов“ разказват историята на 23-ти пехотен Шипченски полк, през фотообектива на фотографа на „Лудия полк“, възпят заради бойните си подвизи в химна на Българската армия „Велик е нашият войник“.

Бедрос описва Бай Петър като „колоритна личност, с над 120 роли на сцената на читалище „Искра“, но изпълнил брилянтно ролята на фотограф за своето време. Това са неговите послания, които той е изпратил като хвърчила в бъдещето, за да стигнат тук, при нас в тази форма, която е – фотоизложба и албум.“, представи Азинян показаното и благодари на кмета на община Казанлък Галина Стоянова, на всички, съпричастни с идеята, но най-много на Илина Зарова, внучка на Петър Арнаудов. „Вълшебните стъкла на Петър Арнаудов“ получиха нов живот, благодарение на вълшебните ръце на Бедрос Азинян.“, сподели вълнението си родственицата на военния фотограф.

Стъклените плаки стигат до семейството на Азинян след пожар през 2014г. в къщата на наследниците на Петър Арнаудов. Заради дружбата между семействата, родствениците ги предават на Бедрос Азинян в много лошо състояние, а той се захваща да ги реставрира в продължение на пет години.

Като „снимки, правени в съдбоносни за България времена“ определи изложеното директорът на Национален парк – музей „Шипка – Бузлуджа“ д-р Чавдар Ангелов. За делото на Петър Арнаудов, един от първите последователи на фотографското изкуство в България, виден театрален деятел той каза: „Връзката му с армията е много дълбока и много важна, защото в нея са служили нашите дядовци, голяма част от тия хора по снимките вероятно не са се върнали от войната, но вие ще ги видите в много емоционални за тях моменти.“.

Освен уникалните фотографски спомени от войните, сред реставрираните стъкла са и майсторски кадри от Казанлък в началото на 20-и век и семейството на военния фотограф. Оригинални плаки, запечатали славното минало на полка са изложени в специални витрини. Фотографското наследство на Петър Арнаудов е оценявано от специалистите като уникален принос в развитието на българската фотография, ценен източник на информация за военните събития от времето на Балканската, Междусъюзническата и Първата световна войни.

Радослав Симеонов, главен експерт „Военни паметници“ поздрави Бедрос Азинян от името на министъра на отбраната Красимир Каракачанов и го нарече щастливец: „Защото си се докоснал до нещо наистина уникално за историята. Тази изложба трасира бойния път на 23 ПШП, дори границите на българското национално племе, защото там, където са воювали воините на този полк, до там е стигала България.“, посочи той и определи видяното като „експлозия от снимки“. Отвъд разстоянието на времето, Радослав Симеонов коментира: „Войната има много лица и чрез тази изложба можете да се докоснете до тях , до триумфа и страданието на обикновения войник, този, който изнесе на гърба си войните за обединението на България.“.

Със заповед на министъра на отбраната „За активна военно-патриотична дейност“ Бедрос Азинян бе награден с юбилейния медал на Министерство на отбраната за 100-годишнината от края на Първата световна война. Отличието връчи бригаден генерал Пламен Йорданов, командир на 61-а Стрямска механизирана бригада. Медалът е реплика на войнишкия кръст за храброст, с който са били удостоявани българските воини.

„Казанлък се гордее със своите големи личности и сега Казанлък шества навсякъде.. Бай Петър Арнаудов заема място до видните личности на този град. Гордея се, че съм казанлъчанин!“, каза Бедрос Азинян.

Кметът на община Казанлък Галина Стоянова аплодира събитието и пожела „Вълшебните стъкла на Петър Арнаудов“ да обиколят цяла България.

Бедрос Азинян благодари за съдействието на: Община Казанлък, Исторически музей „Искра“, Национален парк – музей „Шипка – Бузлуджа“ и Ротари клуб – Казанлък, Общинска библиотека „Искра“, Военен клуб – Казанлък, Национален комитет за отбелязване 100 години от Първата световна война. Изданието е посветено на 100 годишнината от края на Първата световна война и е финансирано от  Министерството на отбраната.

Инициативата „Вълшебните стъкла на Петър Арнаудов“ е част от празничната програма на Фестивал на розата 2019.


image0 (9K)