„Вълците идват“. Какво е общото между стрелбата в Нова Зеландия, Караджич и „Шипченски проход“

В продължение на 17 минути във фейсбук на живо се излъчва пътят на нападателят от Крайстчърч, Нова Зеландия, до джамията, където след това той убива 49 души и ранява още десетки. Видеото е излъчено в профила на човек, идентифициращ се като Брендън Тарант. Като музикален фон звучи сръбска националистическа песен от средата на 90-те години.

Това са тежки години за Балканския полуостров, където след разпадането на Югославия се водят войни на основата на етническо противопоставяне, при които загиват над 130 000 души. Оригиналното име на песента е „Караджич, води сърбите си“, разказва балканската редакция на Свободна Европа, и представлява възхвала на лидера на босненските сърби от времето на войната Радован Караджич. Той е осъден на 40 години затвор през 2016 г. от трибунала в Хага за военни престъпления, геноцид и престъпления срещу човечеството. А на 20 март се очаква присъдата му да бъде потвърдена.

„Вълците идват, пазете се усташи и турци“, се пее в песента, насочена срещу хърватските националистически бойци и босненските мюсюлмани. „Караджич, води сърбите си. Води сърбите си. Всички трябва да видят, че тях вече не ги е страх.“

Текстът на песента е пренаписван много пъти и на много езици, но във всички варианти остава антимюсюлманската му и войнствена насоченост. Често се появява под името „Сърбия силна“ или „Махнете кебапа“, антимюсюлманска реплика, появила се в Сърбия и станала популярна сред привържениците на възгледа за „превъзходство на бялата раса“ (т. нар. бели националисти).

Властите в Нова Зеландия идентифицираха заподозрения, на когото са повдигнати обвинения, като 28-годишен австралийски гражданин. Не е получено официално потвърждение, че обвиненият е представящият се във фейсбук за Брендън Тарант.

Върху пълнителите за оръжието на нападателя, отново споделени във фейсбук, могат да се видят надписи, препращащи към събития, за които той „отмъщава“. Сред тях са такива, свързани с българската история – „Шипченски проход 1877-78“, битка, при която българското опълчение печели, и „Битка при Булаир 1913“, известно победно сражение на българската армия по време на Балканската война, изписани на кирилица.

По оръжията на убиеца са изписани също имената на исторически личности, участвали в битката при Косово поле през 1389 г. срещу османските турци.

Малко преди нападението, отнело живота на 49 души, в профила на Тарант е публикуван т.нар. манифест от 74 страници, в който Тарант отрича да е член на някаква организация, но заявява, че „се вдъхновява истински единствено от Андерш Брайвик“, норвежки крайнодесен екстремист, убил 77 души, включително много деца, през 2011 г.

Преди атаката си, Брайвик също публикува „манифест“ от 1500 страници, в които има стотици препратки към етническите конфликти на Балканския полуостров от края на миналия век. Според американския „Икономист“ в текста Косово се споменава 143 пъти, Сърбия – 341, Босна се среща 343 пъти, а Албания – 208. Брайвик пише също, че бомбардировките на Сърбия от страна на НАТО през 1999 г. са основна мотивация за атаката му.

В манифеста, публикуван на профила на Тарант, използваният език е сходен. Според него „САЩ трябва да бъдат отслабени, за да не се стига отново до такива ситуации“. На 24 март се навършват 20 години от началото на бомбардировките срещу Югославия по време на войната в Косово.

Тарант, който се самоописва като „обикновен бял мъж на 28 години“, нарича нападението си като „антиимигрантско“.

www.svobodnaevropa.bg
Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.


image0 (9K)