Вълна от протести заля България

Вълна от протести обхвана цялата страна. Основните искания са за оставка на кабинета, по-ниски цени на горивата, без увеличение на застраховка „Гражданската отговорност” и данъците за старите коли. Очаква се протестиращи да блокират както основни пътища в страната, така и гранични пунктове.

Колони от автомобили планират да затворят пътища към част от граничните пунктове. В предварителните информации, шествия ще се насочат към границите ни с Румъния, Гърция и Турция, като се посочват пунктовете „Кардам“, „Кулата”, „Лесово” и „Капитан Петко Войвода“.

Стотици хора се събраха в Свиленград. Те изчакаха шествието, което по-рано тръгна от Хасково, но се забави, тъй като полицията ги върна от магистралата и ги пренасочи по стария път. Заедно с протестиращите от цялата област свиленградчани смятат да се отправят към граничния пункт „Капитан Петко Войвода“, съобщи Нова телевизия.

Хората в Хасково протестират срещу безобразията в страната и искат да живеят нормално. По думите им оставката на Валери Симеонов е малка победа, но протестите ще продължат, защото безобразията не са свършили. Те се заканиха, че няма да спрат да протестират, докато правителството не започне да работи в интерес на обществото.

Протестиращи шуменци блокираха движението по автомагистрала „Хемус“, на пътния възел „Белокопитово“. В района има засилено полицейско присъствие и дълги колони от автомобили. По-рано днес около 200 жители на областния град се събраха пред залата „Арена Шумен“. От там започна автошествие към автомагистралата.

Към София се насочват няколко автошествия от страната. Ще има общо четири протеста. Паралелно с този на майките на деца с увреждания, ще се проведат още два с искане за оставката на правителството и един за свобода на вероизповеданието. На площад „Батенберг” след обяд ще е най-големият. На него се очаква да се включат хора от Перник, Пазарджик, Враца и Пловдив.

За сигурността ще се грижат общо 2000 полицаи в цялата страна. В столицата те ще са 1000. От МВР не могат да дадат точна статистика колко точно са протестите в национален мащаб, тъй като имало и такива, които се организират през социалните мрежи без знанието на полицията и общинските власти.

Протестиращите от Плевен са решили да зареждат по бензиностанциите за по 1 лев, след което да направят и пешеходно шествие от централния площад в Плевен до театъра.

Близо 200 протестиращи от Троян и региона блокираха движението по пътя Ловеч-Троян при разклона за село Калейца. Блокадата започна в 12.00 часа и ще продължи до 14.00 часа. Образуваха се големи колони от автомобили, които обаче се пропускат през 20 минути. Организаторите на протеста обявиха, че той е мирен, не е обвързан с политически партии, насочен е както срещу управляващите, така и срещу всички политици. Те са против високите цени на горивата, като предлагат годишните винетки да бъдат включени в цената на горивата. В протеста участваха и много майки с деца, които настояват за увеличаване на детските надбавки. Всички протестиращи се обявиха и за по-високи доходи.

По-късно ще бъде организирано мотошествие по основните улици на Троян.

Десетки автомобили се събират пред спортната зала в Габрово. Протестиращите се разделят на два лъча – пешеходен и автопоход. Шествията ще преминат по различни маршрути и ще се слеят пред сградата на общината, където планират да останат половин час. Засега провокатори няма.

От 14.00 часа започна протест и в Ловеч пред сградата на общината. След това е предвидено автошествие по централния булевард „България“.

Протестиращи от Тетевен и региона ще изразят недоволството си от 14.00 часа на пътен възел „Боаза“ на главния път София-Варна. Предвидено е автошествие от там до бензиностацията на входа на с. Български извор.

Протест с автошествие и в Бургас. Събраха се стотици автомобили, които ще се насочат към автомагистрала „Тракия”. По този начин те ще изкажат недоволството си срещу високите цени на горивата и данъчната политика. Те искат и оставка на правителството. Бургазлии са категорични, че оставката на Валери Симеонов и поевтиняването с минимални стойности на горивата категорично не ги удовлетворява. В следващите часове се очаква затруднено движение от Бургас в посока Ветрен, където е началото на магистрала „Тракия”.

В Русе протестиращите се обявиха против системното замърсяване на въздуха, повишаването на данъците, поскъпването на гражданската отговорност и увеличението на цените на храните. Недоволните се заканиха, че ако не бъдат чути, следващата неделя ще затворят пътя Русе-София.

Масов протест и блокада на път в Разлог. Освен че споделят общото недоволство, местните хора се вдигнаха и заради високата цена на водата в региона. Движението на главния път между Разлог и Банско е затворено. Има напрежение между протестиращи и полицаи.

Протести и в Северозападна България. Сред кратко автошествие из улиците на Монтанажителите блокираха една от бензиностанциите в града. Те ще се насочат към главен път Е-79, където не се очаква да блокират движението. След това жителите на Берковица, Вършец и Монтана се очаква да блокират прохода „Петрохан”. И тази седмица те протестират заради високата цена на горивата и живота в Северозапада.


image0 (9K)