Възрастните да пазаруват рано сутрин, полицаи да следят кой къде ходи, нареди Борисов

„Магазините ще обслужват само възрастни хора рано сутрин.“ Това съобщи премиерът Бойко Борисов, който инспектира завода на Интендантско обслужване в Калофер. Мярката е по препоръка на оперативния щаб във връзка с разпространението на коронавируса и все още се обсъжда.

От 5 до 8 сутринта магазините да обслужват само възрастни хора, поясни премиерът.

Той съобщи също, че МВР и служители към здравеопазването ще обикалят паркове и градинки и ще карат хората да не се събират на групи, ще ги призовават да си стоят вкъщи. На областно ниво на полицията е разпоредено да проверява колите и къде отиват хората – на работа, до аптеката и до магазина, каза Борисов.

Блокираме износа на аналгин хинина и всички останали хининови лекарства, потвърди Борисов. Във фармацията се въвеждат извънредни мерки, за да бъдат произведени още от тези медикаменти.

Военните започват пък учение за разполагане на военнополеви болници в зала Арена Армеец, съобщи още Борисов. Могат да се разгърнат до 500 легла, докладва му пък началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. В резерва армията има 15 000 легла за военнополеви болници.

Проблеми с транспорта в Европа пък бавят доставката на специално лепило от Германия за защитната мембрана на предпазните костюми, обясниха производители пред Борисов. До 30 март ще могат да бъдат произведени 2000 гащеризона.

Във фабриката може да се шият по 200 защитни, водонепропускливи облекла на ден, информира Красимир Каракачанов, вицепремиер и министър на отбраната. До 30 март има осигурени материали за работа. След тази дата може да има проблем с лепило, което се чака да пристигне от Германия, съобщиха от фабриката.

Произвеждате да останат, не да не стигат. Работете много. Всичко, което изработвате, отива при лекарите, на фронт. Всички лаборанти разчитат на вас, каза премиерът.

Видяхте ли едва вчера италианците започнаха да произвеждат маски, ние започнахме преди 10 дни, каза Борисов.

 


image0 (9K)