Възобновяват разследването за смъртта на рейнджъра край село Калояновец

Военният съд в Пловдив върна за доразследване на военната прокуратура дело за смъртта на рейнджър на територията на армейски складове край село Калояновец.

[ad id=“225664″]
28-годишният Борис Василев бил открит с куршум в главата, докато давал постови наряд на територията на армейски складове край село Калояновец, пише „Монитор“.

Разследването за смъртта му първоначално е прекратено от военната прокуратура, откъдето преценили, че случилото се е самоубийство заради депресия. От съда обаче решили случаят да бъде разследван отново, като дали указания да се проведат нови и задълбочени разпити на колеги, близки и роднини на загиналия, за да се установи по безспорен и категоричен начин дали някой не го е подтикнал към самоубийство.

[ad id=“263680″]

Рейнджърът бил открит мъртъв миналия 1 август. По-рано в същия ден той застъпил наряд. Към 12,15 часа от поста му проехтял изстрел и военослужещият бил открит мъртъв. Според вещите лица той е седнал на камък, извадил е първият халосен патрон от автомата „Калашников” и е заредил боен. След това е сложил оръжието между краката си и се е застрелял от упор в главата.

[ad id=“236993″]
При аутопсията по тялото му не били установени следи от насилие.

Послесмъртната психиатрична експертиза установила, че в дните преди фаталния изстрел рейнджърът бил напрегнат, стресиран, а насън бълнувал и крещял. Според бившата му приятелка Борис бил на антидепресанти, които спрял да взема.

Родителите му не били съгласни с психиатрите, защото заключенията им били съставени на базата само на показанията на бившата приятелка. Според тях и според негови приятели Борис не пиел, не пушел и спортувал. Хранел се рационално и бил дисциплиниран и загрижен за здравето си.

Военните съдии са категорични, че разследващите трябва да установят повече данни за личния и професионален живот, както и за взаимоотношенията на войника с другите, като едва след това могат да се произнесат дали има данни за умишлено убийство, самоубийство или дали Василев е бил склонен да посегне на живота си.


image0 (9K)