Възможен е консенсус между всички политически сили за съдбата на „Марица-изток“

Заместник председателят на Народното събрание Емил Христов и депутатът Радослав Танев от ГЕРБ съобщиха днес на пресконференция в Стара Загора, че е възможен консенсус между всички политически сили, който ще се изрази в общо решение на Парламента относно съдбата на Енергийния комплекс „Марица-изток“.

Аргументът е, че енергетиката не е партиен проблем, а въпрос на национална сигурност.

Основните законопроекти, които са от особена важност и касаят основно регион Стара Загора

НС ще гласува правомощия и изисквания към министъра на енергетиката при разчетите за управление на Енергийния комплекс и развитието му, да следва националния интерес дори в случай на несъответствие с регламентите на Европейската комисия.

Бе съобщено още, че единствено България към момента не е заявила членство в Еврофонда за справедлив преход и тепърва ще обмисля дали да заяви такова. Трябва да се има предвид, че отказът от членство във Фонда означава освен отказ от разпределението на предвидените в него средства за промяна на енергийните системи на държавите от ЕС, също така и лишаване от всякаква информация по въпросите. Беше споделен любопитният факт, че Полша вече е заявила членство във Фонда.


image0 (9K)