Въздухът в София е замърсен с фини прахови частици в пъти над нормите

амърсяването на въздуха в София с фини прахови частици в събота сутрин е в пъти над нормите, показват данните на Европейската агенция за околна среда. Станцията в Красно село в 10 часа е показвала концентрация на фините прахови частици PM10 – 224.8 µg/m3, а за още по-фините PM2.5 – 178.1 µg/m3. Нормата и за двата показателя е 50 µg/m3, а по-висока концентрация се смята за вредна за здравето. Към същия час в Надежда са отчетени нива на фините прахови частици от 135.3 µg/m3, в Павлово – 192.8 µg/m3, в Младост – 232.3 µg/m3 и в Дружба – 129.9 µg/m3.

[ad id=“263680″]

Опасно мръсен е въздухът и в Перник, Пловдив, Смолян, Русе и Горна Оряховица.

Системата за прогнозен потенциал на замърсяване с фини прахови частици на територията на София предвиди, че днес се очаква повишение на нивата им във въздуха и прогнозира, че в неделя въздухът ще е с добро качество.

За намаляване на замърсяването от Столичната община призовават да се ограничи движението на личните автомобили и да се използва градски транспорт. Особено внимание се обръща на собствениците на автомобили с екологичен клас под ЕВРО4, които трябва да ограничат придвижването с тях. От местната администрация молят двигателят на автомобила да не се оставя включен при престой по-дълъг от 3 минути. Столичната община призовава домакинствата, които се отопляват на дърва и въглища, да използват електрически уреди или друго екологично отопление.

Възложени са извънредни проверки на Столичния инспекторат за нерегламентирано изгаряне на отпадъци и на Пътна полиция при СДВР.

Хората имали съзнание и пътували с метрото

[ad id=“225664″]

„Не казвам само, че е само резултат от призива ни, но във вчерашния ден имаме около 4-5 хил. души повече, пътували в метрото, в сравнение с предходния ден, коментира кметът на София Йорданка Фандъкова в предаването „Събуди се“ по Нова телевизия. „Това са данни на база на продадени повече билети. Дори тези числа показват, че хората имат съзнание и отношение към това, че ако повече от нас слязат от автомобилите си в тези дни с превишение на фини прахови частици, може би лично ще допринесем за това градът ни да стане по-чист“, посочи тя.

„Вчера най-голямо замърсяване имаше в в кв. „Хиподрума“, днес – в „Младост“. През нощта е имало пикова стойност, в момента също е доста“, каза Фандъкова. Тя обяви, че в този сезон най-сериозният замърсител е битовото отопление и това се вижда по върховите стойности. „По празниците, когато трафикът беше изключително облекчен, през нощта доста често имаме най-високите стойности“, обясни кметът.

[ad id=“225664″]

Фандъкова дошла на работа с автобус 76

„Дойдох на работа с автобус 76. Нямам метро в кв. „Манастирски ливади“, където живея. Засякох 40 мин. от излизането от вкъщи до Орлов мост“, коментира още тя. „Със „зеления билет“ усилието ни е да подкрепим хората, които по финансови причини не биха се качили на градския транспорт. Същото се отнася и до възможността за паркиране в крайните зони на входно-изходните артерии в буферните паркинги, хората да оставят автомобилите си, ако идват от по-крайни квартали, и да се качат на градския транспорт“, посочи кметът и допълни, че има готовност за пускане на повече автобуси, трамваи и тролейбуси, за да се компенсира ефектът от „зеления билет“. „Зеленият билет“ с който срещу 1 лв. ще може да се пътува в цялата градска мрежа, ще се пуска в продажба, ако в два поредни дни се отчете четирикратното превишение на нормата на фини прахови частици.

„Правят се и засилени проверки за прекъсване на пътя на отпадъчните материали от контейнерите, от пунктовете за вторични суровини или автосервизите до домовете“, увери Фандъкова. „Столична община реализира пилотен проект в район „Нови Искър“ с 30 домакинства, избрани по социални критерии, на които предоставяме безвъзмездно горивни системи на екопелети. След това бих искала тези хора да получават това гориво през социални помощи, защото имат право на такива“, каза още тя.

дневник


image0 (9K)