Във Великобритания одобриха ваксина срещу коронавируса COVID-19, ваксинацията започва скоро

Великобритания стана първата държава в света, която одобри за употреба ваксината срещу коронавируса COVID-19 на компаниите „Пфайзер“ (Pfizer) и „Бионтех“ (BioNTech). Управляващите в Лондон обявиха, че ваксината ще започне да се прилага от началото на следващата седмица.

Смята се, че ваксините срещу коронавируса COVID-19 са най-добрия шанс за света да се възстанови от пандемията. До момента опасният вирус е причинил смъртта на близо 1 500 000 души.

„Днес правителството прие препоръката на независимата Агенция за регулиране на лекарствата и на здравните продукти да одобри за употреба ваксината срещу COVID-19 на Pfizer (BioNTech). Тя ще бъде достъпна в Обединеното кралство от следващата седмица“, обявиха от правителството в Лондон.

Британският комитет по ваксини ще реши кои приоритетни групи ще бъдат първо ваксинирани. Очаква се това да бъдат лекарите и другите медицински лица, възрастните хора, както и тези, които са със хронични заболявания.

Както компаниите „Пфайзер“ (Pfizer) и „Бионтех“ (BioNTech), така и американската биотехнологична фирма „Модерна“ (Moderna) съобщават за ефективност от над 90% на разработените от тях ваксини. Те са базирани на новата РНК технология (mRNA).

 

 


image0 (9K)