Във Великобритания масово съкращават работни места

Повече от 12 000 души в Обединеното кралство ще загубят работните си места заради кризата с новия коронавирус.

От началото на тази седмица поредица от британски фирми обявиха, че уволняват работници и служители. Съкращенията са основно в секторите – търговия на дребно и в авиацията, които бяха засегнати най-сериозно заради карантината, наложена поради пандемията.

Голямата верига „Джон Люис“ (John Lewis) обяви, че ще затвори част от магазините си. От компанията не съобщиха колко точно работни места ще бъдат закрити.

Корпорацията „Аркадия груп“ (Arcadia), собственик на „Топ шоп“ (Topshop) и знаковият магазин „Хародс“ Harrods“, планират съкращаване на общо 1800 работни места. Списъкът от вериги магазини, които освобождават работници и служители, е дълъг.

Британският клон на самолетостроителя „Еърбъс“ (Airbus) ще съкрати 1700 позиции, а авиокомпанията „Изиджет“ (EasyJet) – 1300 души персонал и 727 пилоти.

Бизнесът във Великобритания бе засегнат много сериозно след карантината, наложена на 23 март. Въпреки че ограниченията постепенно отпадат, търсенето от потребителите е много ниско.

Схемата на британското правителство – за покриване на 80 процента от заплатите на пуснатите в принудителен отпуск работници и служители, ще бъде в сила до края на август. Някои фирми започват да съкращават работни места, за да контролират загубите си.

БНР

 

 


image0 (9K)