Въвеждат нови правила за отсъствията на учениците

Въвеждат нови правила за отсъствията на учениците от училище, които досега бяха извинени и неизвинени.

Отсъствията вече ще бъдат по уважителни и по неуважителни причини. Това обяви зам.-министърът на образованието и науката Диян Стаматов. Той представи новия държавен образователен стандарт.

По уважителни причини ще са отсъствията при здравословни проблеми. Такива ще са и отсъствията заради участия в състезания, конкурси, олимпиади, както и с разрешение на директора, но до определен брой дни – три и седем.

[ad id=“105236″]

Стаматов заяви, че няма отговор на въпроса при колко отсъствия ще се изключват ученици. Причината – всяко училище има свободата и възможността в своя правилник да опише детайлите и стъпките, при които да наложи някое от предвидените наказания. Най-лекото от тях е забележката. След нея ученикът може да бъде преместен в друга паралелка в същото училище (това наказание в момента не съществува). Следва предупреждение за преместване в друго училище и прехвърляне в друго училище. Може да бъде наложено и преместване от дневна в самостоятелна форма на обучение.

В стандарта все пак е заложено, че 15 отсъствия откриват възможността за предупреждение за преместване, както и за прехвърляне в друго училище. Тези процедури обаче трябва да са ясно разписани от всяко учебно заведение, посочи Стаматов.

Той отбеляза, че има голямо многообразие от училища в страната. В едно спортно училище например всичките ученици може често да отсъстват по уважителни причини, защото имат постоянно участия в състезания.


image0 (9K)