Въвеждат извънредно положение заради коронавируса

„Вече тези, които не си бяха въвели мерките, които България въведе още на 28 февруари и тогава ми се смяха, започнаха да го правят. Ние сме въвели едни мерки, които обаче не се спазват. Днес са ни избягали 14 души. Това налага да въведем извънредно положение във връзка с този вирус. Това дава възможност да се затварят училища, детски градини, университети, спортни събития.“ Това каза премиерът Бойко Борисов след извънредното заседание на Министерския съвет, което завърши в полунощ. От думите му стана ясно още, че ще бъдат затворени и нощните клубове, дискотеките и заведения с изключение на ресторантите, които ще бъдат оставени да работят. Решението на МС ще бъде внесено в Народното събрание за одобрение. Борисов изрази надежда, че въвеждането на извънредно положение ще бъде подкрепено от всички парламентарни групи и повтори, че то се налага само заради налагането на сериозна карантина.

Извънредното положение ще даде възможност на властите да затварят училища, университети, концертни зали, частни бизнеси, разясни той. Ще бъдат затваряни дискотеки и игрални зали.

Ще се налагат и забрани за пътуване към определни страни, както и за влизане от страни с високи нива на заразата. Като потенциални такава Борисов посочи Франция и Германия.

Външно министерство постоянно ще обновява списъка на страните, към които е забранено пътуването. Здравното пък този на държавите, от които да не бъде допускано влизане на хора.

Мерките ни бяха навременни, но не се спазваха указанията за карантина, посочи като мотив Борисов.

Единствено дисциплината и мобилизация на нацията ще ни спаси, категоричен бе премиерът.

Около 3 млрд. лв. ще струва епидемията. Заради паднало потребление намаляват и приходите в бюджета.

Борисов настоя да бъдат намалени цените на стоки заради падналите цени на нефта и природния газ.


image0 (9K)