Въвеждат зелени, оранжеви, червени и сиви зони на територията на ЕС

Съветът на Европейския съюз съобщи, че е приел  препоръки за създаването на Общоевропейски правила за противодействие на разпространението на коронавируса COVID-19.

Предвижда се, когато държавите от Европейския съюз въвеждат ограничения в свободата на движение, да предупреждават гражданите поне 24 часа предварително, а останалите страни от Общността и европейските институции – 48 часа по-рано. Предлага се въвеждане на обща карта на ЕС, изготвена от Eвропейския център за предотвратяване и овладяване на болестите. На нея различните региони в Европейския съюз ще бъдат оцветени в зелен, оранжев, червен или сив цвят.

Съветът на ЕС смята, че в зелено трябва да бъдат поставяни областите, в които през последните 14 дни новозаразените са под 4 на сто от изследваните; в оранжево, в които има повече нови случаи на заразени; в червено – при скок на броя на заразените; в сиво – региони, за които няма достатъчно данни и където изследванията са малобройни.

Предлага се пътуванията между различните държавите от Европейския съюз да не бъдат ограничавани. Когато обаче се пътува до зони, които са оцветени в оранжево, червено или сиво, се предлага да бъдат изисквани PCR-тестове и да бъдат налагана карантина на пътуващите.

 


image0 (9K)