Въвеждат електронни винетки за почивните дни

„Електронните винетки по никакъв начин няма да бъдат променяни като цена“, заяви министър Николай Нанков

[ad id=“225664″]

„Електронните винетки ще могат да бъдат купувани по интернет, от специално поставени пос-терминали и от бензиностанции, като цената им няма да бъде променяна. Ще бъдат въведени и уикенд винетки“, обяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков по БНР.

„При внедряването на тол-системата и електронната винетна система се предвижда да бъдат монтирани 500 пос-терминала, ще бъдат поставени 50 мобилни кантара, ще се купят и 100 мобилни устройства и 50 автомобила за следене на трафика в страната. Ще се работи с трафик камери, gps-системи, добър софтуер, както и с ефективен контрол“, подчерта той.

[ad id=“238430″]

„Електронните винетки по никакъв начин няма да бъдат променяни като цена, като себестойност, тъй като имаше опасения и спекулации по темата, чувам ежедневно. Хората се притесняват от това, че отново ще бъдат вдигани цените. Не! Винетките на същите цени, дори ще има облекчение от гледна точка на това, че няма да лепим стикерите и да махаме стикерите – ще се разпознават на базата на платената такса „електронни винетки“. Много лесно ще се плащат – по интернет ще може да става закупуването, от бензиностанции отново – тоест много по-достъпни срещу платена такса. С онлайн-четците, с които ще разполагаме, с трафик камерите за всеки преминаващ автомобил ще е ясно има ли, няма ли, за какъв период се закупува винетка. Ще сме гъвкави, ще направим и тези „уикенд“ винетки“, обясни Нанков.

[ad id=“218001″]

Той допълни, че е създадена е междуведомствена работна група, която ще координира внедряването на новата система и експлоатацията й. В нея има представители на КАТ – Пътна полиция, Агенция „Митници“, НАП, Гранична полиция, Автомобилна администрация и Пътната агенция.

По отношение на компанията-изпълнител министърът обясни, че тя ще координира целия процес на внедряването на ТОЛ системата и обвързването със софтуерните системи на другите ведомства, за които за чиито нужди тя ще се използва

[ad id=“263680″]

„Ще преценим кой е най-обективният вариант – но единият от вариантите, една от трите структури ще е бъдещия оператор – ще управлява реално ТОЛ-системата, ще генерира приходите, които Агенция „Пътна инфраструктура“ от твоя страна ще изразходва за ремонти на републиканските пътища и изграждането на нови“, уточни Николай Нанков.

 


image0 (9K)