Въвеждат важни промени за ученици, учители и родители

Министерството на образованието забранява организирането на „зелени“ и „бели“ училища, походи и екскурзии насред учебната година. Те ще се планират само през ученическите ваканции или пък по време на срока, но само до три дни, за да не се отразява на качеството на учебния процес.

Досега децата отсъстваха по цели седмици от училище, за да заминат на екскурзия, наречена „зелено училище“, но реално нямаща нищо общо с учебния процес.

[ad id=“225664″]

Сред другите промени е улеснение за родителите на първокласници, чиито братя и сестри учат в едно училище, но заради новите правила от тази година, малките са записани по адрес в друго школо. За преодоляване на неудобството – първолаци с каки и батковци до 12 години, ще бъдат записвани в същото училище. Те ще се разпределят в първа група – независимо от адреса, на който са регистрирани, предлага МОН.

[ad id=“263680″]

Отпада и изискването при кандидатстване за прием в V или в VIII клас да се представят копия на документи, като свидетелството за основно образование и др. Тази информация ще се обменя служебно между институциите, предвижда проектът за промяна в Наредба №10 за организацията на дейностите в училищното образование. Това облекчение ще важи и при преместване на ученик от едно училище в друго.

Родителят ще подава само заявление в училището, в което желае да бъде записан ученикът. Директорите на двете училища ще се информират взаимно по служебен път, като документите – удостоверение за преместване и др. ще се изпращат служебно. Родителят ще бъде информиран в края на процедурата без да се налага да посредничи в комуникацията между двамата директори.

[ad id=“236993″]

Министерството на образованието се отказа от намерението си да въведе едносменен режим във всички училища в страната. 

Това се налага поради различите проблеми около създаване на нужните условия, признават от ведомството.

Всеки директор на училище обаче ще трябва да разработи план. Заедно със общината, в която се намира, трябва да определят кога полудневната организация на учебния ден ще започне да се осъществява преди обяд„, гласи новата нормативна уредба.

 


image0 (9K)