Вучич: Компромисно решение за Косово няма, не съм оптимист

Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви, че не вижда възможност за компромисно решение по Косово и че не е оптимист по отношение на този въпрос, предава македонското електронно издание „Нова Македония“, цитирано от „Фокус“.

[ad id=“225664″]

На журналистически въпрос за това дали ще има крайно компромисно решение за Косово, Вучич заяви, че ще се стреми към подобно решение. „Сега обаче няма подобно решение. Не го виждам. Не съм оптимист“, допълни той.

Властите на Сърбия ще предприемат определени мерки във връзка с това, че ръководството в Прищина не изпълнява постигнатите на преговорите в Брюксел при посредничеството на ЕС договорености.

Президентът на Сърбия Александър Вучич заедно с министър-председателя Ана Бърнабич и министрите на отбраната, вътрешните работи, правосъдието проведоха извънредно заседание на Съвета за национална сигурност заради изостряне на ситуацията в Косово. Една от причините за усложнената обстановка в района се дължи на това, че срокът, определен от ЕС на правителството на Косово за разработката на устав на Общността на сръбските общини, според споразуменията от 2013 и 2015 г., изтича на 4 август.

[ad id=“263680″]

След заседанието на съвета за национална сигурност сръбският президент проведе среща с патриарх Иреней на затворени врати, а след това направи заявление пред медиите.

„Сърбия ще предприеме определени мерки, по-точно ще реагира на това, че Прищина не съблюдава Брюкселското споразумение“, съобщи Вучич. Той отбеляза, че сръбските власти са готови на компромис по въпроса на Косово и от своя страна съблюдават всички постигнати в диалога с косовските албанци договорености.

„Ще се постараем да засилим нашата позиция на преговорите така, че тя да спре всеки, който по някакъв начин иска да устрои терор над сърбите“, отбеляза президентът. Вучич подчерта, че Белград няма да допусне силови операции срещу косовските сърби „или нови погроми“.

[ad id=“236993″]

Министър-председателят на Косово Рамуш Харадинай по-рано предупреди сърбите в Северно Косово, че „опитите им да провъзгласят автономия“ ще получат отговор от косовските власти. Президентът на Сърбия в петък в отворено писмо призова косовските сърби да не се поддават на възможни провокации и да запазят мира в региона.


image0 (9K)