Вулкан бълва пепел и дим, заплашвайки да изригне за първи път от 50 години

Действащият вулкан Агунг на туристическия остров Бали в Индонезия бълва пепел и серни пари, пораждайки опасения, че може да изригне, предаде БТА, цитирана от NOVA. Агунг е с надморска височина малко над 3000 м и се намира на около 75 км от основните туристически дестинации Кута и Семиняк. Вулканът се активизира през август.

[ad id=“263680″]

Още страхотни оферти може да намерите ТУК.

През последния месец от района бяха евакуирани или избягаха над 140 000 души, а тревогата към един момент бе на най-високото си равнище. В края на октомври нивото й бе понижено с една степен.

Над върха днес се виждаше вулканична пепел и стълб дим, висок към 500 м. От центъра по вулканология казаха, че равнището на тревога не е повишено, тъй като не става дума за изригване.

[ad id=“225664″]

„Изригване означава планината да изхвърля вулканична материя, а до момента не е така. Това е само дим“, каза за АФП представител на местните власти.

Специалистите обаче предупредиха, че хората, които се намират в радиус от 6 км около планината, трябва да се евакуират.

При предишното изригване на Агунг, през 1963 г., загинаха близо 1600 души, припомня Франс прес. Ако изригне, това ще се случи за първи път от 50 години насам.


image0 (9K)