Второ ОУ – Стара Загора – Мое мило училище с името на Дядо Славейков!

Второ ОУ „П. Р. Славейков, гр. Стара Загора, пази свято традициите на своите предци и носи с достойнство и чест името на своя патрон, чийто рожден ден чества всяка година на 17 ноември.

И тази година от 15 ноември до 18 ноември в училището се провеждат традиционните Славейкови дни, превърнали се в тържество на доброто и красотата, на гордия български дух. През 2016 г. смисловите послания на подготвената програма са „Пожелай добро“ и „Духът на Славейков е жив!“

Седмицата започна с откриването на изложба – Пленер с творби на ученици от 6а клас, паралелка с разширено изучаване на изобразително изкуство, под вещото ръководство на техния учител Гергана Вълкова.

Младите художници са нарисували своите впечатления от престоя си в Златоград. Основната тема в рисунките им е архитектура и архитектурен пейзаж. Белите златоградски къщи греят от творбите на шестокласниците. Пъстрата родопска премяна радва очите със своето съвършенство, с цялата творяща мощ на народа ни. Изложбата е съчетана със снимков материал от посетените в Златоград забележителности – четирите параклиса около града, тракийското светилище в Татул и Перперикон.

Milena Jelqzkova_resized

Директорът на Второ ОУ, г-жа Милена Желязкова, поздрави учениците, участвали в изложбата, за добрите естетически постижения, като им пожела нови творчески успехи.

А към всички учители и ученици направи обръщение по случай 189 години от рождението на П. Р. Славейков – да продължават да черпят знания, мъдрост и пример от този духовен стожер на българщината.

В 13:00 часа стартира кампанията „Пожелай добро“ във връзка с празника на училището и Световния ден на поздрава, а от 17:30 часа най-малките възпитаници на Второ ОУ – децата от подготвителна група, под ръководството на техния учител Магдалена Славова, показаха какво е да твориш добро на мило тържество, наречено „Празник на доброто“.

В часа на класа и през целия ден се провеждаше щафетно четене под надслов „Деца четат на деца Славейкови творби“.
Празничната програма включва честване на патрона на училището на 17 ноември от 17:30 часа с тържествена вечер „Духът на Славейков е жив!“ с ученици от начален и прогимназиален етап. А в този ден учениците отдават заслужена почит и на своите учители, следвайки духовния завет на Дядо Славейков: „Просветеният народ – това е истинската сила на държавата.“

Седмицата ще завърши с Ден на отворените врати на Асоциацията на Кеймбридж училищата във Второ ОУ „П.Р.Славейков“.


image0 (9K)