Второ ОУ „П. Славейков“ има химн, подарен от Слави Трифонов

Ежегодните Славейкови дни започнаха с обявяването на стихотворението на Петко Рачов Славейков „Татковина“ за химн на едноименното Второ основно училище в Стара Загора. Аранжиментът е направен от Ку-ку бенд и е подарен лично от Слави Трифонов. Той е изпълнен за първи път от училищния хор, под диригентството на Даниела Димитрова.

През седмицата се учреди клубът „България живее в мен“ – естествено продължение на работата по едноименната книга на децата от IV в клас с класен ръководител Соня Рачева, която бе представена в края на месец март. Целта е да се изучават историята и традициите на България, учениците да се срещат с хора, които работят в тази насока и са пример на подрастващите. Сбирките на клуба ще са веднъж месечно, а условието за членство е любов към България и непрекъсната работа за нейното благоденствие.

Учениците откриха и изложба „Славейкови слънца“, в която е включен целия спектър от идеи, мечти, знания и пъстрия заобикалящ свят на децата. Във всеки от дните през голямото междучасие, по местната радиоуредба звучаха български възрожденски песни, в рамките на инициативата „Музикално междучасие“.В часовете на класа се разглеждаха две теми: За учениците от начален етап – „Петко Р. Славейков – патрон на моето училище“, а в прогимназиален етап-,, Мястото на П. Р. Славейков в българската история и литература“. Всеки първи час на учениците от начален етап започваше с четене на литературни творби от патрона на училището.

Славейковци са носители на поредни престижни отличия:

Първо място в категория „есе“, първа възрастова група в Националния конкурс „Родолюбие“ заслужи Деница Генчева (VII а клас), а Специална награда, в категория „Електронна презентация“ спечели Кристиана Райкова (VI в клас).

Други четирима ученици от Второ ОУ „Петко Рачов Славейков“ достигнаха до Заключителния етап на XXVI Национален ученически конкурс под надслов „110 години независима България“. Радосвета Банкова (VII а), Деница Генчева (VII а), Мария Ботева (VII б клас) и Кристиана Райкова (VI в) бяха наградени с грамоти за отлично представяне. Това са сред най-активните ученици на старозагорското училище и за изминалата учебна година са завоювали общо 12 призови отличия на национално ниво. За научно ръководство и принос в популяризирането на Националния конкурс „Родолюбие” бе награден и преподавателят им по информационни технологии – Владимир Илиев.


image0 (9K)