Втора победа записа България от олимпийската квалификация по волейбол

България записа втора победа в група А от олимпийската квалификация, която се провежда във Варна. След вчерашния успех над Египет с 3:1, днес националите ни надделяха над Пуерто Рико с 3:0 и утре в пряк сблъсък с Бразилия ще спорят за първото място в групата, което осигурява олимпийска квота.

Треньорът на България Силвано Пранди направи три промени в стартовата шестица на отбора в сравнение с мача срещу Египет. На мястото на Светослав Гоцев, Тодор Скримов и Николай Пенчев срещат започнаха Алекс Грозданов, Розалин Пенчев и Мартин Атанасов, а останалите играчи бяха Георги Сеганов, Виктор Йосифов, Цветан Соколов и либеро Теодор Салпаров.

Срещата започна с три изравнявания на резултата, след които с две страхотни атаки на Мартин Атанасов и Цветан Соколов България успя да поведе с 5:3. След грешка в атака на символичните домакините в днешния мач при първото техническо прекъсване резултатът бе 8:5 за националите ни. С ас на Цветан Соколов България поведе с 4 точки при 10:6, но Пуерто Рико успяха да изравнят при 11:11.

Последваха още две равенства, след които момчетата на Силвано Пранди отбелязаха три поредни точки, две от които от начален удар на Мартин Атанасов, и при второто техническо прекъсване България водеше с 16:13. След прекъсването Мартин Атанасов отново изпълни силен сервиз, топката се отби във филето на мрежата и падна в полето на домакините, което принуди треньорът им Освалд Антонети да поиска прекъсване.

С точка от начален удар на Цветан Соколов националите ни поведоха с 6 точки при 21:15 и независимо че пропиляха три геймбола взеха първата част с 25:20.

Националите ни показа добра игра и в началото на втората част и поведоха с 4:1. С ас на Мартин Атанасов България поведе с 8:5 при първото техническо прекъсване. След прекъсването играта бе равностойна, националите ни успяха да поведат с 3 точки при 14:11, като тази преднина се запази и при второто техническо прекъсване – 16:13 за България.

Символичните гости в мача поведоха с 5 точки при 19:14, но пуерториканците успяха да отбележат 5 поредни точки и изравниха при 19:19. Последваха още три изравнявания, но в края на гейма националите ни взеха три поредни точки и спечелиха втората част с 25:22.

През третата част националите ни не оставиха никакви шансове на Пуерто Рико. България започна повече от отлично третата част и набързо поведе последователно с 3:0 и 6:2.

При първото техническо прекъсване преднината на националите ни бе 5 точки – 8:3. След прекъсването българите отбелязаха шест поредни точки и поведоха с 14:3. При второто техническо прекъсване преднината на България достигна 12 точки – 16:4.

След прекъсването пуерториканците отбелязаха три поредни точки, но българите отвърнаха със серия от пет поредни точки и дръпнаха в резултата с 21:7. Последва нова серия от четири точки за символичните домакини, които намалиха изоставането си до 10 точки – 11:21, но националите ни взеха третата част без проблеми с 25:12 и съответно мача с 3:0.

След изиграването на първите четири срещи от турнира Бразилия е с 6 точки /6:0 гейма/, колкото имат и националите ни, но с 6:1 геймово съотношение. Египет /1:6 гейма/ и

Пуерто Рико /0:6 гейма/ са без точки.
Утре са последните две срещи от надпреварата в групата. От 17.00 часа играят Египет и Пуерто Рико, а от 20.30 България среща тима на Бразилия в пряк сблъсък за класиране на Олимпийските игри в Токио догодина.

Срещите ще можете да гледате по БНТ1 и БНТ3!


image0 (9K)