Втората доставка от ваксини срещу К-19 пристига в понеделник

„На 4 януари, на летище София ще пристигне втората доставка от ваксини на Pfizer/BioNTech за България“, съобщиха от здравното министерство.

Оттам очакват представители на медиите в 7:00 ч. на адрес ул. „Мария Атанасова“ №5, зад сградата на РВД, където ще могат да заснемат пристигането на ваксините в логистичния център, откъдето те ще бъдат разпределени до всички точки на страната.

След приемането на ваксините, между 8:30 ч. и 9:00 ч. министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов и изпълнителният директор на Изпълнителна агенция по лекарствата маг. фарм. Богдан Кирилов ще дадат брифинг за медиите.

Преди дни на редовния брифинг главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев съобщи, че имаме потвърждение, че на 4-5 януари ще получим 25 000 дози от „Пфайзер“. По думите му пратката ще дойде със самолет и ще бъде дистрибутирана с автомобили в страната. Кунчев изрази очакване, че с този темп през януари ще бъде обхванат целият контингент в здравната система. „Ако дойдат допълнителни дози и има достатъчно доставки, можем да започнем паралелно да ваксинираме и старческите домове и другите институции от резидентен тип, където пребивават повече хора“, посочи миналият четвъртък главният здравен инспектор. Според него между второ и трето тримесечие ще имаме далеч по-голямо количество ваксини и избор.

В събота след работно съвещание при премиера Борисов, стана ясно, че здравното министерство действително възнамерява да изтегли по-рано ваксинациите срещу коронавирус на възрастните хора в домовете и работещия там песонал, за което дори вече тече подготовка. Тези групи по принцип бяха включени според националния ваксинационен план във втората фаза на ваксинациите заедно с учителите, като към тях се очакваше да се пристъпи след ваксинирането на медицинския и помощен персонал в болниците.

По думите на Борисов се подготвя ваксинацията на 15 000 души в домовете за стари хора и около 11 000 души персонал, като общините вече събират списъците със съгласие.

Ваксинациите на първата група у нас вече започнаха, но първата пратка ваксини, дошла у нас малко след Коледа, се оказа доста символична – 9750 броя. Количеството е достатъчно за ваксинирането на 4 875 души с две дози ваксини, а според единния информационен портал ваксинираните дотук са 4 739. Общият брой подлежащи на ваксини в първата фаза медицински лица е голям – 243 600 души, като до момента е заявено желание от 33% от здравния персонал. Приоритетните групи са ориентировъчни и при пристигането на достатъчно ваксини ще може да се работи паралелно с различните групи, посочиха преди време от МЗ.

 


image0 (9K)